Sağlık Bakanı Memişoğlu, Etlik Şehir Hastanesi Akademik Yılı Açılış Töreni’nde konuştu Açıklaması

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarını bir araya getiren, entegre bir sağlık sistemi oluşturmak için yeni bir yasa tasarısı üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Memişoğlu, Ankara Etlik Şehir Hastanesi'nin 2024-2025 akademik yılı açılış törenine ve 2. hizmet yılı programına katıldı.

Memişoğlu, Türkiye'nin sağlığın emin ellerde olduğunu vurgulayarak, Etlik Şehir Hastanesi'nin hem insan gücü hem de fiziki yapısıyla Türkiye'nin sağlık alanındaki ilerlemesinin önemli bir kanıtı olduğunu belirtti. 4 bin 500 yatak kapasitesiyle ve dünyanın en iyi sağlık altyapılarından birine sahip olan hastane, adeta bir "sağlık şehri" gibi hizmet veriyor.

Memişoğlu, bu başarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, hekimler ve sağlık sisteminde çalışan herkesin büyük çabası ve özverisiyle elde edildiğini vurguladı. "2002 yılında her vatandaş yılda sadece 2 kez sağlık hizmetinden faydalanabiliyorken, bugün bu sayı 11,7'ye yükseldi. Kamudaki yatak kapasitesi ve kaliteli oda sayısı da %1-2'den %80'in üzerine çıktı. Bu başarıda binlerce insanın emeği, çabası ve adanmışlığı var." dedi.

Sağlık çalışanlarının özverili ve mesleğine adamış kişiler olduğunu vurgulayan Memişoğlu, "Biz sadece bu alanlarda sağlık hizmeti vermek için değil, aynı zamanda sağlık bilgisini ve teknolojisini üretmek zorundayız. Bilime yeni şeyler katmalı, yenilikler getirmeliyiz. Bu artık bizim sorumluluğumuz ve görevimiz. Amacımız sadece hastaları tedavi etmek değil, aynı zamanda bu merkezleri sağlığın bilgi ve teknolojilerinin üretildiği alanlar haline getirmek." şeklinde konuştu.

Memişoğlu, hekimlerin iddialı ve hedef odaklı insanlar olduğunu, onlara bilim üretebilmeleri için gerekli altyapı, ortam ve ekosistemleri sağlamaya çalıştıklarını belirtti.

Bakan Memişoğlu, bu hastanelerde sadece Faz 3 değil, Faz 1 ve Faz 0 klinik çalışmalarının da yapılabilmesini ve bilginin üretilmesini beklediklerini ifade etti. "Hem altyapımız hem de insan gücümüz bu çalışmaları yapabilecek kapasitede. Bu yapıları hizmet merkezleri olarak değil, tıp biliminin merkezleri olarak görüyoruz. TÜSEB üzerinden bir ekosistem oluşturarak hem finansmanı hem insan gücünü, bilim gücünü, hem de bu fiziki yapıları kullanmak istiyoruz." dedi.

Memişoğlu, en önemli hedefinin bu yapıları, ikinci basamak, birinci basamak ve koruyucu sağlık hizmetleriyle entegre bir şekilde çalıştırmak olduğunu belirtti. "Bütüncül sağlık hizmeti sunmayı hedefliyoruz. Şu anda bu konuda yasal düzenlemeler üzerinde çalışıyoruz. Sağlık Bakanlığı olarak amacımız, doğru yerde, doğru zamanda, etkin tedavi ve koruma sağlamak. Yani, üçüncü basamak hastanelere gitmesi gereken hastaların buraya, ikinci basamak devlet hastanelerine gitmesi gereken hastaların oraya ve aile hekimliğine başvurması gereken hastaların da aile hekimlikleri veya temel sağlık hizmetlerinde etkin tedavi veya koruma alabilmesini sağlamak. Bu konuda hem yasal düzenlemeler hem de işlerlik, yönetimsel anlamda çalışmalar yapmaya devam ediyoruz." dedi.

Memişoğlu, İsrail'in saldırılarını da ele alarak, "Bugün dünyada vahşet medeniyetinin gücünü görüyoruz. 40 binden fazla insanın, çocuğun katledildiği bir dünyada yaşıyoruz. Kötülük, kötülük yapacak, ve maalesef yapıyor. Ancak biz iyilik tarafı olarak ne yaptığımızı sorgulamalıyız. Dünyaya iyilik medeniyetinin, ki bizim medeniyetimiz böyle bir medeniyet, hakimiyetinin yeniden nasıl sağlanacağını düşünmemiz gerekir. Bu ortamlar, bilim, teknoloji ortamları, akademik dünya bunun merkezi. Çünkü yeni bir teknoloji, bilgi üretirseniz o kötülük dünyasının hakimiyetinin üstesinden gelebiliriz." şeklinde konuştu.

Daha çok çalışmanın, üretmenin ve bunu birlikteliği bozmadan, farklılıkları zenginlik olarak görerek gerçekleştirmenin önemine vurgu yapan Memişoğlu, "Bilim, bilgi, teknoloji üretmemiz lazım ve en önemlisi birbirimize empati duyup, sevmemiz lazım. Biz farklılıklarımız olsa da birbirimizi sevmek, birlikte çalışıp üretmek zorundayız. Dünyanın bizim medeniyetimize, iyiliklerimize ihtiyacı var." ifadelerini kullandı.

Özellikle genç nesle seslendiğini vurgulayan Memişoğlu, gençlerin önünü açmaya çalıştıklarını, son teknoloji altyapılar, fiziki imkanlar ve ulaşılabilir bilgiyi gençlere sunduklarını, gençleri dünyanın iyilik tarafındaki güç olarak gördüklerini aktardı. Gençlerin de bu medeniyeti gelecekte dünyaya hakim medeniyet haline getirme sorumluluklarının bulunduğunu belirten Memişoğlu, "Gençler, sizler bizim vebalimizsiniz. Bizlerden daha iyi olacaksınız, daha çok üreteceksiniz ki bugünkü vahşet medeniyetinin dünyadaki hükümdarlığını sizler yıkıp, iyilik medeniyetinin, iyiliğin yeniden hakim olmasını sağlayacaksınız." dedi.

Memişoğlu, törende bulunmaktan onur duyduğunu vurgulayarak, sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı: "Elimizden geldiğince sağlık sistemimizi, sağlık sektörümüzü bir yere getirmeye çalışacağız ama bunu hep beraber yapacağız. İdealizmi unutmayacağız. Adanmışlık, empati, idealizm olmasa ne 1453 olurdu ne 1919 olurdu. 21 yaşında, 38 yaşında adanmışlık olmasa o mücadeleler yapılamazdı. Onun için bugün dünyaya baktığınızda bu medeniyetin, milletin bu mücadeleyi yapacak hem gücü hem azmi hem de insani altyapısı var. Yeter ki birlikte hareket edelim."

Etlik Şehir Hastanesi günde 25 bin hastaya hizmet veriyor.

Törene katılan Ankara Valisi Vasip Şahin, konuşmasında, başkentin diğer özelliklerinin yanında sağlık altyapısıyla da çok önemli bir şehir konumunda olduğuna dikkati çekti. Şahin, pandemi sürecinde, 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerde ve Filistinli kanser hastaları ile yaralıların tedavi sürecinde Ankara'nın sağlık sisteminin, hastanelerin çok önemli bir görev yürüttüğünü anımsattı.

Ankara İl Sağlık Müdürü Ali Niyazi Kurtcebe ise Etlik Şehir Hastanesi'nin 2 yıl önce hizmete açıldığına işaret ederek, şu an günde ortalama 25 bin hastaya hizmet verildiğini ve yaklaşık 600 ameliyatın gerçekleştirildiğini bildirdi. 6 Şubat 2023 depremlerinde Ankara'ya yaklaşık 50 bin başvuru alındığını, 4 binden fazla hastanın hastanelere yatışının yapıldığını ve 2 binden fazla ameliyat gerçekleştirildiğini anlatan Kurtcebe, tüm çalışmaların, iyi eğitimli, donanımlı, heyecanlı, özverili ve tecrübeli sağlık çalışanları sayesinde yapılabildiğini kaydetti.

Etlik Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Sırrı Kotanoğlu da konuşmasında, "Açılıştan günümüze hastanemizde 10 milyon 133 bin ayaktan başvuru, 290 bin yatan hasta hizmeti ve 244 bin ameliyat gerçekleşti. 48 böbrek, 9 karaciğer ve 224 kornea nakli olmak üzere toplamda 281 hastamıza transplantasyon cerrahisi yapıldı. Ayrıca 'asrın felaketi' olarak nitelendirilen 6 Şubat depremlerinde tüm imkanlarımızı seferber ederek bölgeden başvuran 20 bin depremzede hastamıza hizmet verdik." bilgisini paylaştı.

Konuşmaların ardından Bakan Memişoğlu, Vali Şahin ve diğer yetkililer sağlık çalışanları tarafından oluşturulan resim sergisinin açılışını yaptı.

Kaynak: AA / Burcu Çalık Göçümlü - Güncel

Etlik Şehir Hastanesi Kemal Memişoğlu Sağlık Bakanı ankara

"
Benzer Videolar