Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi’nde düzenlenen “Üreten Sağlık” temalı toplantıyla, “Sağlıklı Türkiye Yüzyılı” tanıtıldı.
Sağlık Bakanı Memişoğlu, 2002’den beri Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde sağlık sisteminde büyük ilerleme kaydedildiğini, Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın AK Parti hükümetleri tarafından hayata geçirildiğini belirtti. Pandemi döneminde Türkiye’nin aksine birçok gelişmiş ülkede sağlık hizmetlerinde aksaklıklar yaşandığını, Türkiye’nin ise vatandaşlarına kesintisiz sağlık hizmeti sunmaya devam ettiğini ve diğer ülkelere destek verdiğini vurguladı.
Bakan Memişoğlu, Kovid-19 salgını ve Kahramanmaraş depremlerinin, güçlü sağlık altyapısının önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirterek, “Koruyan, Geliştiren ve Üreten Sağlık Modeli” ile “Sağlıklı Türkiye Yüzyılı Programı”nı hayata geçireceklerini açıkladı. TÜSEB aracılığıyla fikirden ürüne uzanan bir ekosistem kurmayı hedeflediklerini, bu ekosistemin milli sağlık teknoloji hamlesinin temelini oluşturacağını söyledi. Bu modelin, sağlık alanında marka yaratmayı, ekonomiye katkı sağlamayı, kendi ihtiyaçlarını karşılamayı ve dünyaya teknoloji ihraç etmeyi amaçladığını ifade etti. Bu hedeflere ulaşmak için Türkiye’nin insan kaynağına, akademisyenlerin birikimine, sanayicilerin üretim kapasitesine, girişimcilere ve devletin desteğine güvendiklerini belirtti.
Üniversiteleri, özel sektörü ve sağlık çalışanlarını üçlü sarmal modelinde bir araya getirdiklerini belirten Memişoğlu, Ar-Ge ve üretim süreçlerini planladıklarını ve destek sağladıklarını açıkladı. Etlik, Bilkent ve Çam ve Sakura Şehir Hastaneleri’nde “Teknoloji Transfer Ofisleri” kurulacağını duyurdu. Bu ofisler sayesinde, sağlık çalışanlarının ihtiyaçlarını doğrudan dikkate alarak, yeni fikirleri destekleyeceklerini, patentten finansmana kadar her türlü desteği sağlayacaklarını ve sanayi ile iş birliği kuracaklarını belirtti.
Memişoğlu, sanayicilerle iş birliği içinde, Türkiye’nin ithal ettiği tıbbi cihaz ve ilaçların yerli üretimine odaklandıklarını, TÜSEB, üniversite ve sanayi iş birliğiyle dışa bağımlılığı azaltmayı hedeflediklerini belirtti. Tanı ve teşhis ürünleri, tıbbi cihazlar, aşı ve ilaç geliştirme projelerini desteklediklerini, 2025’te Ar-Ge desteğini iki katına çıkaracaklarını açıkladı. Nadir genetik hastalıkların teşhisinde önemli bir artış sağladıklarını ve Türkiye Ulusal Genom Projesi kapsamında kanser ve nadir hastalıklar için yeni tedavi yöntemleri geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti.
Sağlık verilerini bilim dünyasıyla paylaşarak sağlık teknolojileri ve yeni ürünlerin geliştirilmesini ve yerli bilişim sektörünün güçlenmesini amaçladıklarını ifade eden Memişoğlu, “Üreten Sağlık Modeli”nin milli sağlık teknoloji hamlesinin lokomotifi olacağını ve ülkenin sağlık alanındaki yeterliliğini artıracağını vurguladı. TÜSEB destekli bilimsel çalışmaların SGK tarafından karşılanmasının TBMM’de kabul edildiğini müjdeleyici bir şekilde açıkladı.
Haberler.com / Mahmut Ekinci – Sağlık Sosyal Güvenlik Kurumu Kemal Memişoğlu Sağlık Bakanı Türkiye Sağlık
GÜNDEM
6 saat önceGÜNDEM
6 saat önceGÜNDEM
6 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önceGÜNDEM
7 saat önceGÜNDEM
7 saat önceGüvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.