Rus savaş uçakları İdlib'i vurdu: 10 ölü, 32 yaralı | Dış Haberler

Rusya'ya ait savaş uçaklarının, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ilinde düzenlediği hava saldırılarında ölü sayısı 10'a, yaralı sayısı 32'e yükseldi

Muhalif kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Rusya'ya ait üç savaş uçağı, dün akşam saatlerinde Lazkiye'deki Hmeymim Hava Üssü'nden havalanarak İdlib'e dört hava saldırısı düzenledi.

Sivil Savunma örgütü Beyaz Baretliler'den edinilen bilgilere göre, Ainşib köyündeki bir marangoz atölyesine düzenlenen hava saldırılarında 10 kişi hayatını kaybetti, 32 kişi ise yaralandı. Yaralılar çevredeki hastanelere kaldırıldı.

AA haber ajansının bildirdiğine göre Rusya, son dört gün içinde İdlib'de toplam 27 noktaya hava saldırısı düzenlemişti.

İDLİB'DEKİ DURUM

Türkiye, Rusya ve İran, 2017 yılında Astana'da düzenlenen bir toplantıda Suriye hükümeti kontrolünde olmayan bölgelerde dört "gerginliği azaltma bölgesi" oluşturma konusunda anlaşmışlardı.

Ancak Şam yönetimi, İran destekli milisler ve Rusya, bu anlaşmaya uymayarak saldırılarına devam ettiler ve dört bölgeden üçünü ele geçirerek İdlib'e doğru ilerlemeye başladılar.

Türkiye, Eylül 2018'de Rusya ile ateşkesi güçlendirmek için ek bir anlaşmaya vardı, ancak saldırılar Mayıs 2019'da yeniden şiddetlendi. Türkiye ile Rusya, 5 Mart 2020'de varılan yeni bir anlaşma sonrasında ateşkes büyük oranda sağlandı.

2017-2020 yılları arasında yaşanan saldırılardan kaçan yaklaşık iki milyon sivil, Türkiye sınırına yakın bölgelere göç etmek zorunda kaldı.

Benzer Videolar