Roma’da Uluslararası Dijital Medya Okuryazarlığı ve Dijital Sanat Atölyesi Düzenlendi

İtalya'nın başkenti Roma'da Uluslararası Dijital Medya Okuryazarlığı ve Dijital Sanat Atölyesi düzenlendi. Etkinliğin ev sahipliğini Azerbaycan İtalya Kültür Merkezi üstlendi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Yunus Emre Enstitüsü, Azerbaycan Roma Büyükelçiliği ve İstanbul Dijital Sanat Festivali (IDAF) etkinliğe katkıda bulundu. Atölye kapsamında dijital sanat sergisi açılışı gerçekleşti.

Sergide, IDAF tarafından hazırlanan 20'ye yakın dijital sanat eseri sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Açılışa katılan RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, dijital dünyanın hızla evrimleştiğini ve dijital medya okuryazarlığının, bireylerin yaratıcı ve eleştirel bakış açılarını geliştirmede önemli bir rol oynadığını vurguladı.

Şahin, doğru bilgiye ulaşmak ve dezenformasyonla mücadele etmenin yanı sıra etik ve sorumlu bir medya kullanımı için dijital medya okuryazarlığının hayati önem taşıdığını belirtti. RTÜK'ün bu farkındalığı artırmak için eğitim programları ve etkinlikler düzenlediğini ve bilinçli medya tüketimini teşvik ettiğini ifade etti.

Şahin, dijital sanatın teknolojinin sağladığı araçlarla sanatın ifade biçimlerini dönüştürdüğüne dikkat çekerek, artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) gibi teknolojilerin sanat deneyimine yeni bir bakış açısı kazandırdığını, sanat eserleriyle etkileşim kurmayı mümkün kıldığını söyledi.

Dijital medya okuryazarlığı ve dijital sanatın bireylerin yaratıcı ve eleştirel düşünme yeteneklerini geliştirme potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Şahin, RTÜK'ün her kesimden insanı bu alanlarda bilgilendireceğini ve medya platformları üzerinden bilinçlendirme çalışmalarına devam edeceğini belirtti.

Şahin, medya ve sanatın sadece kültürel üretim ve tüketim mekanizmaları olmadığını, aynı zamanda toplumların demokratikleşmesi ve gelişmesi için bir etken olduğunu vurguladı.

Azerbaycan Roma Büyükelçisi Rashad Aslanov, serginin, Azerbaycan ve Türkiye'den yetenekli sanatçı Nabat Garakhanova'nın hazırladığı, sanat, yapay zeka sanatı, kültür ve geleceği ele alan eserleri sergilediğini belirtti.

Sergiyi düzenleyen IDAF Direktörü Dr. Nabat Garakhanova, dijital sanatın geleceğin sanatı olduğunu vurguladı.

Garakhanova, 2025'te 5. yıldönümlerini kutlayacaklarını belirterek, dijital sanatla gençlerin dijital okuryazarlıklarını birleştirmeyi ve A'dan Z'ye herkesin bu alanda deneyim kazanmasını sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Garakhanova, İstanbul Dijital Sanat Festivali çerçevesinde kentlerde sergiler açtıklarını ve hem Türk gençlerinin hem de beraber geliştirdikleri yapay zeka sanatçılarının eserlerini sergilediklerini kaydetti.

IDAF Sanat Yönetmeni Esra Öztürk, her yıl büyüyen festivalde yeni teknolojilere yer verdiklerini, teknoloji, sanat ve bilimin birleştiği eserler sergilediklerini belirtti.

Uluslararası İlişkiler Ebubekir Şahin Kültür Sanat Azerbaycan Teknoloji Etkinlik İtalya Eğitim Güncel Kültür Sanat Medya roma

Benzer Videolar