Resmi Gazete’de bugün kira ödemelerini elden yapanlara yönelik ceza artırımını öngören tebliğ yayımlandı

18 Ekim 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan kararlar, kamuoyunun dikkatini çekiyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Bu tebliğ, iş yeri ve konut kiralama işlemlerine ilişkin yeni düzenlemeler getiriyor.

RESMİ GAZETE'DE BUGÜN NELER VAR? CUMA CUMHURBAŞKANI KARARLARI

Tebliğe göre, Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefleri ve herhangi bir mükellefiyet kaydı bulunmayanlar, iş yeri ve konut kiralama işlemlerinde yapacakları tahsilat ve ödemeleri bankalar veya PTT aracılığıyla gerçekleştirmek zorunda olacak.

Haftalık, günlük veya kısa süreli konut kiralamaları da bu kapsama dahil. Eski düzenlemede, iş yeri kira ödemelerinde herhangi bir sınırlama yoktu, ancak konut kira ödemelerinde 500 lirayı aşan ödemeler bankalar veya PTT aracılığıyla yapılmak zorundaydı. Yeni tebliğ, bu sınırı kaldırdı ve tüm konut kira ödemeleri bankalar veya PTT aracılığıyla yapılacak.

Ceza üst sınırı 20 milyon liraya yükseltildi.

Yürürlükten kaldırılan tebliğde, iş yeri kiralamalarında hem kiracıya hem de kiralayana ceza uygulanırken, konut kiralamalarında sadece kiracıya ceza uygulanıyordu. Ancak, Temmuz ayında TBMM'de kabul edilen Vergi Kanunları ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de yapılan değişiklik ile konut kiralamalarında kiracıya da ceza kesilmesi sağlandı ve ceza tutarları artırıldı.

Bu düzenlemeyle, kira ödemelerini banka veya PTT aracılığıyla yapmayan ve elden ödeme yapanlar, her bir tespit için kira tutarının %10'u oranında özel usulsüzlük cezası ile karşı karşıya kalacak. Kesilecek ceza tutarı 5 bin liradan az olmayacak. Eski uygulamada, bu ceza kira tutarının %5'i ve en az 3 bin lira olarak uygulanıyordu.

Kiracı, ödemeyi takip eden 5 iş günü içinde idareye bildirimde bulunursa, ödemeyi elden yaptığı halde özel usulsüzlük cezası uygulanmayacak.

Bir takvim yılı içinde kesilebilecek özel usulsüzlük cezası üst sınırı ise 8 milyon 700 bin liradan 20 milyon liraya çıkarıldı.

Öte yandan, "Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" de 1 Eylül 2024'ten itibaren geçerli olmak üzere Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. ?????

Haberler.com / Sena Demiröz - Gündem

Soğuk Haber Politika Eğitim Hukuk Banka PTT

"
Benzer Videolar