Prof. Dr. Alper Şener: ‘El, Ayak, Ağız Hastalığı Ciddi Bir Risk Oluşturmaz’

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alper Şener, el, ayak, ağız hastalığının çocukluk çağı hastalıkları arasında sık görüldüğünü belirterek, bu hastalığın ciddi bir klinik tabloya yol açmadığını ve ebeveynlerin panik yapmamaları gerektiğini vurguladı. Hastalığın özellikle kreş çağındaki çocukları etkilediğini ve sekel bırakmadığını ifade etti.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alper Şener, el, ayak ve ağız hastalığının ciddi bir sağlık riski oluşturmadığını açıkladı.

Çocukluk çağında, özellikle kreşlerde sık görülen bu hastalığın hafif belirtilerle başladığını belirten Prof. Şener, başlangıçta hafif üşüme, titreme, boğaz ağrısı ve burun akıntısı görülebileceğini söyledi. Bu belirtileri takiben ağız çevresinde, ellerde ve ayaklarda döküntüler oluşuyor.

Prof. Şener, hastalığın ciddi bir klinik tablo ortaya koymadığını, doku hasarı veya kalıcı sekel bırakmadığını vurguladı. Ağızdaki yanma ve batma hissi ile birlikte görülen döküntülerin daha ciddi bir hastalığı taklit etse de, aslında zararsız olduğunu belirtti.

Ebeveynleri paniğe kapılmamaları konusunda uyaran Prof. Şener, döküntülerin zamanla soyulmasına yol açabileceğini, bu durumda ise bölgenin yumuşak tutulması gerektiğini ifade etti. Ilık sabunlu su veya nemlendirici kremlerle döküntülerin rahatlatılabileceğini de ekledi.

Hastalığın kızamık gibi daha ciddi hastalıklarla karıştırılabileceğini ancak genellikle orta kulak iltihabı, zatürre veya menenjit gibi ciddi komplikasyonlara yol açmadığını açıklayan Prof. Şener, ateş düştükten sonra döküntülerin ortaya çıktığını belirtti. Bazı ilaçların döküntüye yol açabileceği düşünülse de, el, ayak ve ağız hastalığıyla ilgisi olmadığını vurguladı.

Prof. Şener, hastalığın kreşlerde oyuncakların ortak kullanımı, yemek takımlarının paylaşılması gibi durumlardan kolayca bulaştığını, bu nedenle döküntüsü ve yüksek ateşi olan çocukların kreşten uzaklaştırılması gerektiğini belirtti. Belirtileri olan çocukların ortak alanlardan uzak tutulması ve oyuncak paylaşımının önlenmesi gerektiğini tavsiye etti.

Bağışıklık sistemi baskılanmış yetişkinlerde bile ciddi risk oluşturmadığını belirten Prof. Şener, hastalığın doku bozukluğuna yol açmadığını ve mevsimsel olarak kümelenmeler veya mini salgınlar şeklinde ortaya çıkabileceğini söyledi. Şu an için ülke genelinde bir salgın durumu olmadığını, ancak bazı bölgelerde kümelenmelerin takip edilmesi gerektiğini ekledi.

Prof. Şener, aile hekimleriyle yaptığı görüşmelerde, bir kümelenmenin varlığını tespit ettiklerini, ancak henüz salgın seviyesinde bir durum olmadığını dile getirdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / MEHMET PAMUK - Sağlık Eğitim Sağlık
Benzer Videolar