Pentagon, Ukrayna sorularını yanıtsız bıraktı | Dış Haberler

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, Ukrayna'nın Rus toprağı Braynsk bölgesine Amerikan yapımı Kara Taktik Füze Sistemleri (ATACMS) füzeleriyle saldırı düzenlediği açıklamasına yorum yapmaktan kaçındı

Pentagon Sözcüsü Yardımcısı Singh'in günlük basın brifinginde, Ukrayna'ya ATACMS füzelerinin sağlanması ve Rusya'nın bu füzelerden 6'sının Bryansk bölgesine fırlatıldığını iddia etmesiyle ilgili sorulara verdiği yanıt, belirsizlikten ibaretti. Singh, kesin bir açıklama yapamayacağını, ancak konuyla ilgili yeni bilgiler edinmeleri halinde kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade etti.

Singh, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı tırmandırarak 11 bin Kuzey Kore askerini cepheye sürdüğünü hatırlattı ve bu gelişmenin önemini vurguladı. Bu durum, ABD'nin Ukrayna'ya verdiği askeri desteğin kapsamı hakkında yeni soruları gündeme getirdi.

ABD'nin Ukrayna'daki Amerikan silahlarının kullanım politikasında değişiklik yapıp yapmadığına dair ısrarlı soruları yanıtlamayı reddeden Singh, Rusya'nın nükleer silah doktrinini güncellemesine ise şaşırmadıklarını dile getirdi.

Singh, Rusya'nın uzun süredir bu yönde işaretler verdiğini, durumu yakından takip ettiklerini ancak şu an için Rusya'nın Ukrayna'da nükleer silah kullanmaya hazır olduğuna dair bir belirti olmadığını ve bu nedenle ABD politikalarında bir değişikliğe gerek görmediklerini açıkladı.

RUSYA, UKRAYNA'NIN RUS TOPRAĞINA ATACMS FÜZELERİYLE SALDIRDIĞINI İDDİA ETTİ

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Bryansk bölgesine 6 Amerikan yapımı ATACMS füzesi fırlattığını duyurdu. Bakanlık, füzelerin hava savunma sistemleri tarafından büyük ölçüde etkisiz hale getirildiğini belirtti.

Açıklamada, 5 füzenin düşürüldüğü, birinin ise hasar gördüğü ve parçalarının bir askeri tesise düşerek yangına yol açtığı, ancak can kaybı ve ciddi hasar olmadığı ifade edildi. Saldırıda Amerikan yapımı ATACMS füzelerinin kullanıldığının doğrulandığı belirtildi.

Washington Post'un haberine göre, ABD yönetimi Ukrayna'ya, ATACMS füzelerini sınırlı bir şekilde Rusya topraklarında kullanma izni verdi. Bu durum, ABD'nin Ukrayna'daki rolü konusunda önemli tartışmalara yol açtı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peşkov, bu gelişmenin ABD'nin Ukrayna çatışmalarına müdahalesinde köklü bir değişiklik anlamına geldiğini belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise ülkesine balistik füze saldırısı olması durumunda nükleer silahla karşılık verilmesine olanak tanıyan doktrinini onayladı.

*Haberde AA'nın arşiv fotoğrafı kullanılmıştır.

Benzer Videolar