Parmaklarda Soğukluk Hissine Dikkat! Reyno Sendromu Tehlikesi

Parmaklarınızda aniden ortaya çıkan soğukluk hissi, tehlikeli bir hastalığın habercisi olabilir.

Uzmanlar, parmaklarda görülen soğukluk hissinin, kansızlık olarak algılanmaması gerektiğini vurguluyor. Bu semptom, parmak kaybına neden olan Reyno sendromunun bir işareti olabilir.

Sivas Numune Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Müslim Gül, Reyno sendromunun halk arasında bilinmeyen bir hastalık olduğunu ve kansızlık ile karıştırıldığını belirterek, bu konuda önemli bilgiler paylaştı.

Dr. Gül, "Parmaklarda soğukluk hissi, uyuşma gibi belirtiler genellikle kansızlık olarak düşünülüyor. Ancak, bu hastalık aslında romatolojik hastalıklarla bağlantılı olan ve cilt altı dokularını etkileyen bir romatizmal hastalık türüdür. Sigara kullanımı da Reyno sendromunu tetikleyen önemli bir faktördür." diye açıkladı.

Dr. Gül, soğuk havalarda parmaklara kan akışının azalmasıyla parmakların önce soluk, ardından mor ve daha sonra da kırmızı görünmesinin, Reyno sendromunun tipik belirtileri olduğunu belirtti. Bu durum, küçük atardamarların daralması ve genişlemesiyle ilgili bir sorundan kaynaklanıyor.

Reyno sendromunun parmak kayıplarına neden olabileceğini belirten Dr. Gül, bu sendromun diğer ciddi hastalıkların da bir belirtisi olabileceğini vurguladı. "Bu hastalık, kanser, kullanılan ilaçlar, cüzzam, romatizma ve ağır hastalıklar gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Reyno sendromunun, bu hastalıklar nedeniyle parmaklara yansıyan bir etki olarak görüldüğü durumlarda sekonder Reyno, atardamarların daralması ve genişlemesi nedeniyle görüldüğü durumlarda ise primer Reyno olarak sınıflandırılıyor." dedi.

Dr. Gül, Reyno sendromunun tedavisinin bulunmadığını, ancak semptomların kontrol altına alınabileceğini ifade etti. "Bu hastalığın dünyada bilinen bir tedavisi yok. Sadece semptomlarını iyileştirmek mümkün. Bu nedenle, kişinin kendini soğuktan koruması ve sigarayı bırakması çok önemli." diye ekledi.

Parmaklarda Soğukluk Hissine Dikkat! Reyno Sendromu TehlikesiKaynak: İhlas Haber Ajansı / RAHMİ MEYVECİ - Sağlık

3-sayfa Sağlık Sivas

"
Benzer Videolar