Paratiroid Bez Hastalıkları ve Cerrahi Tedavi Süreci
Paratiroid bezlerinin büyümesi ve aşırı çalışması, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hüsnü Aydın, bu durumun kemik erimesi, yüksek tansiyon ve mide ile bağırsak sisteminde ağrıya neden olabileceğini belirtti. Aydın, bu sorunun cerrahi bir operasyonla giderilebileceğini, ehil ellerde yapıldığında risklerin çok düşük olduğunu vurguladı.
Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi'nden Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hüsnü Aydın, paratiroid bezlerinin boynun ön tarafında, tiroid bezlerinin yanında yer alan dört küçük bezden oluştuğunu ve her birinin yaklaşık nohut tanesi büyüklüğünde olduğunu açıkladı. Bu bezlerin ürettiği hormon, vücudun kalsiyum ve fosfor dengesini düzenlemeye yardımcı oluyor ve kemiklere, böbreklere ve bağırsaklara dolaylı olarak etki ediyor.
'BÖBREK TAŞLARI, KEMİK ERİMESİ, MİDE VE BAĞIRSAK SİSTEMİNDE AĞRI OLABİLİR'
Paratiroid bezlerinde büyüme veya aşırı çalışma durumunda, vücutta aşırı kalsiyum birikimi meydana gelir. Bu da böbrek taşlarına, kemik erimesine, mide ve bağırsak ağrılarına ve yüksek tansiyona neden olabilir. Doç. Dr. Aydın, özellikle sık böbrek taşı düşüren hastalarda, altta yatan kalsiyum yüksekliğinin paratiroid bezinden kaynaklanan bir adenom nedeniyle olabileceğini ve bu nedenle detaylı bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
'50 YAŞ ÜZERİ KADINLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR'
Doç. Dr. Aydın, kandaki kalsiyum ve parathormon seviyelerine bakılarak paratiroid bezi değerlendirmesinin yapıldığını belirtti. Paratiroid bezi hastalıkları çoğunlukla tek bir bezin büyümesinden kaynaklanır ve özellikle 50 yaş üzeri kadınlarda daha sık görülür. Ameliyat öncesinde yapılan tahlillerle, hangi bezin büyüdüğünü tespit etmek mümkün olur. Bu sayede, daha az invaziv cerrahi operasyonlar uygulanabilir. Hastalığın tek bir bezden kaynaklanması durumunda, cerrahi tedavi küçük bir operasyonla yapılabilir ve başarı oranı yüzde 95 ile 99 arasındadır.
'ETKİN BİR TEDAVİ SONRASI NÜKSETME ORANI DÜŞÜYOR'
Doç. Dr. Aydın, hastalığın genellikle tek bir bezden kaynaklandığını ve bu bezi çıkardıktan sonra hastalığın nüksetme oranının da düştüğünü belirtti. Yaşamın ilerleyen yıllarında, diğer bezlerde büyüme meydana gelmesi ve hastalığın yeniden nüksetmesi görülebilir ancak bu durum oldukça nadirdir.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık