Otomotiv Sektörü 2023’ü 37 Milyar Dolar İhracatla Kapatacak

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, 2024 yılında 37 milyar dolara yakın bir ihracatla yılı kapatmayı hedeflediklerini duyurdu. Bu açıklama, Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinatörlüğünde düzenlenen "Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması"nın ödül töreninde yapıldı.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünde gerçekleştirilen törende konuşan Çelik, otomotiv sektörünün son 17 yıldır ihracat şampiyonu olduğunu vurguladı. Sektörün hem istihdamda hem de katma değer yaratmada ülke ekonomisine önemli katkılar sağladığını belirtti.

Çelik, Türkiye'nin ihracatının önemli bir bölümünü tek başına karşılayan otomotiv endüstrisinin, zorluklara rağmen 2024 yılında ihracatta rekor kıracağını söyledi. Başlangıçta 39 milyar dolarlık bir hedef koyduklarını ancak enflasyonla mücadele sürecinde uygulanan para politikasının ihracat rekabetçiliğini etkilediğini ifade etti. Buna rağmen, 2023 yılında 35 milyar dolarlık ihracatla kapatılan rakamın, 2024'te 37 milyar dolara yakın bir seviyeye ulaşması bekleniyor.

Geçtiğimiz yıl 1,47 milyon araç üretildiğini ve bunların %75'inin ihraç edildiğini belirten Çelik, yüksek üretim kalitesiyle dünyaya ihracat yapabilme kapasitesine sahip olduklarını vurguladı. Kimi araç gruplarında yerlilik oranlarının %80'lere ulaştığını belirterek, bu durumun dış ticaret fazlası vermeye devam etmelerini sağlayan bir etken olduğunu söyledi. Ancak Çin araçlarının Türkiye'ye girişinin dış ticaret fazlasını etkilediğini de ekledi.

Çelik, sektörde artan bir kalite bilinci olduğunun altını çizdi. Otomotiv endüstrisinin ana ve tedarik sanayisinin, kalite açısından dünyanın birçok ülkesinin önünde olduğunu belirtti.

Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması Yürütme Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu, yenilikçi fikirler ve alışılmışın dışında çözümlere her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti. Bu yıl yarışmada ilk 5'e giren projelere 3 milyon liralık ödül verileceğini duyurdu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü İlker Murat Ar, otomotiv endüstrisinin AR-GE, tasarım ve yenilikçilik alanlarında öncü olduğunu söyledi.

İYTE Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, etkinliğe ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yarışmayı ilk olarak öğrencilerinden duyduğunu ve onları yarışmaya gönderdiğini, öğrencilerinin de birincilikle döndüklerini ifade etti.

Konuşmaların ardından, "Şehir İçi Ulaşımın Geleceği" ve "Şehir İçi Hareketlilik Sistemlerinde Regülasyonlar" başlıklı paneller gerçekleştirildi. Sonrasında Pomeco, Fire-Stopper, BBA VTOL, Digiforming ve Genoride projelerine ödülleri verildi.

Baran Çelik Teknoloji Otomobil Ekonomi İhracat izmir

Benzer Videolar