Osmanlı Geleneği: Tespih Ustalığı ve Çağdaş Eğitimi

Osmanlı döneminde padişahlara tespih yapan ustalar, sanatlarını Ahilik müessesesinin usta-çırak geleneğine dayanarak sürdürdüler. Bu asırlık gelenek, Akgerdan Mehmet Efendi'nin Bursa'daki atölyesinden başlayarak, Mehmet Efendi'nin çırağı Beylerbeyli Galip Usta'ya, daha sonra da Niyazi Sayın, Eymen Gürtan, Dede Emrah ve en son olarak İrfan Ünver'e miras kaldı. 6 yıldır asırlık Ahşap Han'daki atölyesinde çalışan İrfan Ünver, Dede Emrah'ın çırağı olarak bu geleneği yaşatıyor ve kehribar, kuka ve abanoz gibi doğal malzemelerden tespih taneleri oluşturuyor.

Tespihler Osmanlı döneminde el işçiliğiyle sanat eserlerine dönüştürülüyordu ve Türk kültüründe önemli bir yer tutuyor. Günümüzde de tespihler hem ibadet için hem de şık bir aksesuar olarak tercih ediliyor. İrfan Ünver'in tespihlere olan ilgisi çocukluğunda babasından geliyor ve gençlik yıllarında tespih alıp satarak ticaret hayatına atılıyor. Daha sonra Dede Emrah'ın çırağı olarak tutkusunu ustalığa dönüştürüyor.

'TESPİH BİR TUTKU VE SEVDADIR'

İrfan Ünver, zanaatinin özünde sabır ve sevgi olduğunu vurguluyor. "Tespihe olan sevdamız babadan geliyor. Daha sonra ustamız olan Dede Emrah ile tanıştık ve ona çırak olmak istedik. Kendisi de kabul etti. Daha öncesinde tespih alım satımı yapıyorduk ama ustadan çıraklık alınca imalatını da yapmaya başladık. Tespih benim için bir tutku ve sevdadır. Tespih yapmak ise sabırdır. Sabırsız insan yapamaz. İlk çırak olduğumuzda, ustamıza bir tespihi 10 kere yeniden yaptırdığını hatırlıyorum. Burada bize sabrı öğretti." diye anlatıyor.

'BİZ DE BİR BAŞKASINA EL VERECEĞİZ'

İrfan Ünver, asırlık geleneğin devam etmesi için bir çırak yetiştirmeyi planlıyor. Atölyesinin baş köşesinde asılı duran bir fotoğrafı göstererek, "Bu fotoğrafta en başta Niyazi Sayın ve Eymen Hocamız var ve yanında Dede Emrah var. Alttaki yerde ise ben ile hocam Dede Emrah var. Biz de bir başkasına el vereceğiz ve bu şekilde devam edecek." diyor.

FİYATLARI 50-60 BİN LİRA ARASINDA DEĞİŞİYOR

İrfan Ünver, koleksiyonerlere sattığı tespihlerin fiyatının 50 ila 60 bin lira arasında değiştiğini söylüyor. Tespih yapımında kullanılan doğal malzemelerin önemini vurgulayan Ünver, "Biz ağırlıkla doğal malzemelerle ve daha çok kuka ağacıyla çalışıyoruz. En pahalı antika tespihler ve fiyatları ortalama 50 bin ile 60 bin lira arasında." diye ekliyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Kültür Sanat Osmanlı Ekonomi Kültür Sanat Yaşam Bursa

"
Benzer Videolar