Ortak yeni nesil savaş uçağı üretecekler | Dış Haberler

Japonya, İngiltere ve İtalya savunma bakanları, ortak yeni nesil savaş uçağı geliştirme projesini hızlandırma konusunda anlaştıklarını duyurdu

İtalya'nın Napoli kentinde düzenlenen G7 Savunma Bakanları Toplantısı'nda Japon Savunma Bakanı Nakatani Gen, İngiliz mevkidaşı John Healey ve İtalyan mevkidaşı Guido Crosetto ile görüştü.

Görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Nakatani, yeni nesil savaş uçağı geliştirme projesi "Küresel Muharebe Hava Programı (GCAP)" için bir hükümetlerarası kuruluş (GICO) kurulacağını duyurdu. GICO'nun 2024 sonuna kadar faaliyete geçmesi planlanıyor.

GICO'nun Merkezi İngiltere'de, Başkanlığı Japonya'da Olacak

Nakatani, GICO'nun merkezini İngiltere'de kurmayı ve başkanlığını Japonya'nın üstlenmesini kararlaştırdıklarını açıkladı.

Görüşmede, ortak savaş uçağı geliştirme çalışmaları için hızlandırılmış bir program üzerinde anlaştıklarını ifade eden Nakatani, Japon Mitsubishi Heavy, İngiliz BAE Systems ve İtalyan Leonardo S.p.A gibi özel sektör şirketlerinin de projeye dahil olduğunu belirtti.

Bu proje, Japonya'nın ABD dışında bir müttefikle ilk ortak savunma ekipmanı geliştirme projesi olma özelliğini taşıyor.

Aralık 2022'de duyurulan GCAP kapsamında, savaş uçağının tasarımı 2027'ye kadar tamamlanması ve 2035'e kadar askeri üslere konuşlandırılması hedefleniyor.

*Haberin görseli AA tarafından servis edilmiştir.

Benzer Videolar