Ordu’da 2 Bin 300 Yıllık Kurul Kalesi’nde Tarihi Eserler Gün Yüzüne Çıktı
Ordu'nun Altınordu ilçesinde yer alan 2 bin 300 yıllık Kurul Kalesi, Doğu Karadeniz'in ilk bilimsel arkeolojik kazı alanı olma özelliğini taşıyor. Bu tarihi kalenin kalıntıları arasında, geçmişe ışık tutan çok sayıda eser gün yüzüne çıkarıldı.
Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle gerçekleştirilen kazılarda, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt liderliğindeki 21 kişilik bir ekip çalışıyor. Kazılar, Roma İmparatorluğu'na karşı başkaldıran Pontos Kralı VI. Mithradates dönemine ait kalıntılara odaklanıyor.
Bugüne kadar yapılan kazılar, 2 bin 150 yıllık Kibele Heykeli, çocuk Dionysos ve Pan figürü, keçi biçimli kompozit kaplar gibi önemli eserleri gün ışığına çıkardı. Ayrıca, iki Kibele heykelciği ve Dionysos'a ait protomlar keşfedildi. Kale içindeki kuzey teras kapısında ise Dionysos'un yeni bir protomu bulundu.
Kazı çalışmalarından elde edilen diğer buluntular arasında Apollon figürü, bronz Herme ve kartal figürü, boğa ritonu, bronz kapı anahtarları, at figürü, onyx taşından kadın kolyesi, balta, ok ve mızrak uçları, pişmiş toprak kandiller, testiler, kum taşı gülle ve sikkeler yer alıyor.
'ORDU'DAN TARİH FİŞKIRIYOR'
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, Kurul Kalesi'ndeki kazılarla ilgili olarak, "Ordu'dan tarih fışkırıyor. Karadeniz'in arkeolojik açıdan zayıf olduğu düşünülüyordu ancak burası bunun aksini kanıtlıyor. Buradan çıkarılan eserleri sergileyeceğimiz bir arkeoloji müzesi hazırlıyoruz. Ordu, doğal güzelliklerinin yanı sıra arkeolojik zenginliğiyle de bir çekim merkezi olacak." dedi.
Haber: Emrullah CESUR/Ordu,
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel