O kadar çaresizler ki böbreklerini satmak için yarışıyorlar! Hindistan’da yoksulluk giderek derinleşiyor

Myanmar'da askeri darbe sonrası yaşanan ekonomik kriz, 54 milyonluk nüfusun neredeyse yarısını yoksulluk sınırının altına itti. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) verilerine göre, bu oran 2017'den bu yana iki katına çıktı. Cunta yönetimine karşı çıkan silahlı gruplar arasındaki çatışmalar ülke genelinde şiddetin yaygınlaşmasına neden olurken, yabancı yatırımın azalması, işsizlik ve temel ihtiyaçların artan maliyeti, insanların umutsuzluğa kapılmasına yol açtı.

Para kazanmak için çaresiz kalan birçok Myanmalı, hayati bir organlarını satmayı göze alarak böbreklerini satmaya başvurdu. Bu yasadışı organ ticareti, organ alıcıları ve satıcıları bir araya getiren aracıların aracılığıyla gerçekleşiyor. Sahte belgelerle hazırlanan işlemler, Hindistan'da gerçekleştirilen ameliyatlarla sonuçlanıyor. Her iki ülkede de organ ticareti yasadışı olmasına rağmen, yoksulluktan kaynaklanan umutsuzluk ve alıcıların zenginliği bu pazarı besliyor.

1995-2022 YILLARI ARASINDA SADECE 308 BAŞARILI BÖBREK NAKLİ

Myanmar'da organ satışının yaygınlaştığı, Facebook'ta ilanlar aracılığıyla gerçekleştiği ortaya çıktı. Organ satıcıları ve alıcıları, Facebook grupları aracılığıyla iletişime geçiyor ve organ nakli için Hindistan'a seyahat düzenliyorlar. Myanmar'ın askeri yönetiminden alınan bilgilere göre, 1995-2022 yılları arasında sadece 308 başarılı böbrek nakli gerçekleştirildi.

CNN, Facebook'ta organ satışı teklif eden üç gruba ait yayınlar buldu ve 24 kişiyle görüşerek bu yasa dışı pazarın iç yüzünü ortaya çıkardı.

"PARAYA İHTİYACIM VAR, BANA DM'DEN ULAŞIN"

Facebook'ta organ satışını teklif eden ilanlar çoğunlukla böbrek hastaları için açılan gruplarda yer alıyor. Ancak son yıllarda organ satış teklif eden gönderilerin sayısında artış gözlemlendi. Bir mağdur, tıpkı diğer yüzlercesi gibi, "Böbreğimi bağışlamak istiyorum. Kan grubum O. Kanser hastası olan teyzem için paraya ihtiyacım var. 26 yaşındayım ve içki içmiyorum. Bana DM'den ulaşın" şeklinde bir ilan yayınladı.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

İnsan Hakları Sosyal Medya Yoksulluk Hindistan Böbrek Sağlık Yaşam Dünya Medya

Benzer Videolar