Niğde’deki Hitit Dönemine Ait Kerpiç Yapılar Yangınlara Dayanıklı
Niğde'nin Ulukışla ilçesindeki Porsuk köyü yakınlarında bulunan Porsuk-Zeyve Höyük'te, Hitit dönemine ait kerpiç yapıların milattan önce 15. ve 16. yüzyıllarda yaşanan yangınlar sonrasında sağlamlaşarak günümüze ulaştığı keşfedildi.
Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Eric Jean, AA muhabirine verdiği demeçte, 1968'den beri devam eden kazı çalışmalarında bu yıl kazı başkanlığını üstlendiğini söyledi.
Jean, Porsuk-Zeyve Höyük'ün Akdeniz ticaret yolunun üzerinde yer almasının büyük önem taşıdığını vurgulayarak, höyükte ilk yerleşimlerin milattan önce 1600'lü yıllarda Hitit döneminde kurulduğunu açıkladı.
Höyükte Hitit, Demir Çağı, Helenistik ve Roma dönemlerine ait kalıntıların bulunduğunu belirten Jean, "Porsuk'taki sur duvarlarında, özellikle Tunç Çağı yani Hitit ve Orta Demir Çağı dönemlerine ait yapıların çok daha büyük ve güçlü olduğunu görüyoruz. Hitit merkezlerinde olduğu gibi, taş temeller ve subasmanlar üzerine kerpiç ve ağaç kullanılarak inşa edilmişler. Bu değerli kalıntıları korumak için yeni kerpiçler üretiliyor." dedi.
Jean, Mezopotamya'da taş bulunmadığı için kerpiçin tercih edildiğini, Anadolu'da ise hem taş hem de kerpiç kullanıldığını belirtti.
Hitit dönemine ait kerpiçlerin yangınlar sonrasında beton gibi sağlamlaştığını vurgulayan Jean, "Yüksek duvarları sadece taştan yapmak oldukça zor olurdu. Kerpiç daha kolay, pratik ve hızlı bir şekilde yapılabiliyor. Tonlarca yük taşıma zahmetinden kurtuluyorsunuz. Kerpiç sadece sağlıklı değil, aynı zamanda çok sağlamdır. Binlerce yıl boyunca kullanımı, bu sağlamlığın bir kanıtıdır. Çok güçlü bir yapıdır. Elbette, bakım gerektirir. Genellikle sadece kerpiçten yapılmaz, yüzeyi düzeltmek için sıva kullanılır. Bakım görmeyen kerpiç duvarlar zamanla yıkılır. Hitit dönemindeki kerpiçler çok sağlamdır. Ayrıca yangın görmüşlerdir. Arkeologlar için yangın bir mucize olarak kabul edilir çünkü kerpiçler beton gibi sertleşir. İlk yangın, son yapılan tarihlendirmelere göre milattan önce 16. yüzyılın ilk yarısında yaşanmış. İkinci yangını kesin olarak söylemek zor ama 15. yüzyılın sonlarında ya da 14. yüzyılın içinde gerçekleşmiş olabilir." dedi.
Kaynak: AA / Kültür Sanat