Netanyahu’nun Gazze planı: İkinci aşamaya geçmeden saldırı hazırlığı
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun hükümeti, Gazze'deki mevcut esir takası anlaşmasının birinci aşamasının tamamlanmasının ardından, ikinci aşamaya geçmeden askeri operasyonları yeniden başlatmayı planlıyor.
Netanyahu'ya yakınlığıyla bilinen Kanal 14'ün haberine göre, İsrail hükümeti, mevcut tutsak takası müzakerelerinin sonrasında geniş çaplı bir Gazze saldırısı planlıyor.
Netanyahu'nun Askeri Stratejisi
İsrail hükümet kaynaklarına göre, Başbakan Netanyahu son haftalarda Katar ve Mısır arabuluculuğunda, ABD desteğiyle yürütülen müzakereleri kasıtlı olarak yavaşlatıyor. Hedefi, tutsak takasını yaklaşık iki hafta uzatarak İsrailli esirlerin serbest bırakılmasını sağlamak, ardından ise Gazze'de eşi benzeri görülmemiş bir askeri operasyon başlatmak.
ABD'nin Rolü
İsrail kaynakları, Netanyahu'nun bu planının ABD'nin onayını aldığını ve Washington'dan önemli askeri destek sağlandığını ileri sürüyor. Planlanan saldırı, kara birliklerinin geniş çaplı konuşlandırılmasını ve daha önce hedef alınmamış bölgeleri kapsıyor.
Ateşkes ve Tutsak Takası Anlaşması
19 Ocak 2025'te yürürlüğe giren üç aşamalı ateşkes ve tutsak takası anlaşmasının ilk aşaması, 33 İsrailli tutsak (hayatta kalanlar ve cenazeler) karşılığında 1700 ila 2000 Filistinlinin serbest bırakılmasını öngörüyordu.
Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, anlaşmanın ilk aşamasında 16 İsrailli esir ve 4 askerin cenazesini teslim etti. Ancak Netanyahu hükümeti ikinci aşamayı beklemeden askeri operasyonu genişletmeyi tercih ediyor.
Gazze'deki İnsani Kriz
7 Ekim 2023'ten bu yana devam eden çatışmalarda 160 binden fazla Filistinli öldü veya yaralandı, bunların büyük çoğunluğu kadın ve çocuklar. 14 binden fazla kişi ise halen kayıp veya enkaz altında. İsrail'in saldırılarının ABD'den önemli destek aldığı belirtiliyor.
Bu gelişmeler, Netanyahu'nun siyasi geleceği için savaşın uzatılmasının hayati önem taşıdığını gösteriyor. Kamuoyundaki desteğini kaybetmekte olan Netanyahu'nun, Gazze'deki askeri operasyonları yoğunlaştırarak siyasi kariyerini kurtarmaya çalıştığı yorumları yapılıyor.
Netanyahu'nun bu riskli stratejisi başarılı olacak mı? Yoksa yeni bir ateşkes arayışı mı gündeme gelecek?