NATO'dan 'Lübnan'da gerginliğin azaltılması' çağrısı | Dış Haberler

NATO Genel Sekreterliğini Mark Rutte'ye devretmeye hazırlanan Jens Stoltenberg, NATO'nun Lübnan'daki durumla ilgili derin endişe duyduğunu, müttefiklerin hem Gazze hem de Lübnan'da gerginliği azaltma ve siyasi çözüm çabalarını desteklediğini söyledi. Birleşmiş Milletler (BM) ve Lübnan hükümeti, ülkede hızla artan insani ihtiyaçları karşılamak için 426 milyon dolar tutarında acil yardım kampanyası başlattı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel'deki NATO karargahında Hollandalı mevkidaşı Mark Rutte'ye görevi devretmeden önce basınla görüştü.

Lübnan'daki durumu soran gazetecilere Stoltenberg, NATO'nun Lübnan'da belirli bir rolü olmadığını ancak durumu yakından takip ettiklerini söyledi. "İttifak olarak, tüm ortaklarımızla temas halindeyiz ve düşmanlıkların mümkün olan en kısa sürede sona ermesini umuyoruz," dedi. "Orta Doğu'da ve Lübnan'da yaşanan tırmanıştan derin endişe duyuyoruz. Bu nedenle NATO müttefikleri, hem Gazze'deki çatışmaları hem de Lübnan'daki durumu yatıştırmak ve siyasi bir çözüm bulmak için çabalıyor."

Yardım Kampanyası

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Lübnan'daki artan insani ihtiyaçlar konusunda bir açıklama yayınladı.

OCHA'nın açıklamasında, "BM ve Lübnan'daki insani yardım ortakları, Lübnan hükümetiyle iş birliği içerisinde, ülkede hızla artan insani ihtiyaçları karşılamak için üç aylık bir acil yardım kampanyası başlattılar. Bu kampanya, 1 milyon kişiye insani yardım sağlamayı hedefliyor ve uluslararası bağışçılardan 426 milyon dolar talep ediliyor." denildi.

Açıklamada, İsrail'in saldırıları sonucu Lübnan'da benzeri görülmemiş bir can kaybı ve yerinden edilme yaşandığına dikkat çekildi. Son iki haftada 1.000'den fazla kişinin hayatını kaybettiği ve 6.000'den fazla kişinin yaralandığı belirtildi.

OCHA'nın açıklamasında, "Lübnanlı yetkililere göre, geçen yıl ekim ayından bu yana (son iki haftada hızla artan bir şekilde) krizden doğrudan etkilenen veya yerinden edilen yaklaşık 1 milyon kişi bulunuyor." denildi.

Benzer Videolar