NATO Genel Sekreteri: Kısıtlama getirmemek daha iyi olur | Dış Haberler

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Rusya-Ukrayna savaşında Kiev'e gönderilen silahlara ittifak açısından kısıtlama getirilmemesinin ve bundan kaçınmanın daha iyi olacağını ancak bu konuda kararların müttefiklere ait olduğunu söyledi

Hollandalı Başbakan Mark Rutte, NATO'nun yeni Genel Sekreteri olarak görevine başladıktan kısa bir süre sonra İtalya'da düzenlenen G7 Savunma Bakanları Toplantısı'na katıldı. Rutte, RAI 3 kanalına verdiği röportajda Ukrayna'ya desteğin yanı sıra NATO'nun geleceği ve Rusya ile Çin'in rolü hakkında görüşlerini paylaştı.

Ukrayna'ya silah yardımlarıyla ilgili devam eden tartışmaya değinen Rutte, Ukrayna'nın müzakere masasına güçlü bir şekilde oturabilmesi için büyük ölçekli bir desteğe ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. NATO ülkelerinin silah tedarikinde sınırlamalar getirip getirmeme konusunda kendi kararlarını vermelerinin gerektiğini ancak Rutte, herhangi bir kısıtlamanın faydasından şüphe duyduğunu belirtti.

"UKRAYNA'NIN YERİ NATO'DA"

Rutte, Ukrayna'nın NATO'ya üye olmasının geleceği hakkında net bir şekilde, "Ukrayna'nın yeri NATO'da" dedi. Ukrayna'da Rusya'nın başarılı olması durumunda İtalya ve tüm NATO ülkeleri için güvenlik riskinin artacağını vurguladı.

Rutte, Çin'in Ukrayna'daki savaşta Rusya'ya sağladığı kararlı desteğe dikkat çekti. Çin'in yaptırımları atlatması için Rusya'ya yardım ettiğini belirten Rutte, Çin'in yakından takip edilmesi gerektiğini ancak diyaloğun da sürdürülmesi gerektiğini ifade etti.

"PUTİN SALDIRGANLIKTAN SORUMLUDUR"

Rutte, Ukrayna'da barışa en kısa sürede ulaşılması gerektiğini savundu. Ancak barışın sağlanmasının yalnızca Ukrayna veya NATO'ya bağlı olmadığını, bunun Rusya'nın sorumluluğunda olduğunu belirtti. Rutte, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in saldırgan taraf olduğunu ve savaşın sonlandırılmasının onun elinde olduğunu vurguladı.

ABD Başkanlık Seçimleri ve Donald Trump'a yönelik bir soru üzerine Rutte, Trump ile Başbakanlık döneminde 4 yıl boyunca çalıştığını ve doğrudan ilişkilerinin olduğunu söyledi. Trump'ın NATO'nun daha fazla harcama yapması gerektiği konusundaki görüşlerini desteklediğini belirten Rutte, ABD halkının kararına saygı duyacağını ve kimin kazanırsa kazansın işbirliği yapmaya hazır olduğunu ifade etti.

*Haberin görseli İHA tarafından servis edilmiştir.

Benzer Videolar