MİT, Lev Troçki’nin Büyükada sürgününe ilişkin istihbarat raporlarını yayımladı

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Bolşevik siyasetçi Lev Troçki'nin 1929-1933 yılları arasında İstanbul Büyükada'da sürgün hayatı yaşadığı döneme ait bir istihbarat raporunu yayımladı.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), resmi internet sitesinde bulunan "Özel Koleksiyon" bölümündeki belgelere yeni bir istihbarat raporu ekledi.

16 Ocak 1932 tarihli rapor, İstanbul Bölge Amiri Aziz Hüdai Bey tarafından imzalanmış olup, 1929-1933 yılları arasında Büyükada'da sürgünde yaşayan Lev Troçki'nin Sovyet istihbaratı tarafından izlenmesi ve bu durumun Milli Emniyet Hizmeti Riyasetine (MAH) bildirilmesini detaylandırıyor.

DETAYLI GÖZLEM

Raporda, Troçki'nin yakından takip edildiği belirtiliyor. Raporda yer alan ifadelere göre; "Ermenice tercümanımız... efendi, Sovyet istihbaratı ajanı Davranof ile irtibata geçerek Troçki'nin hareketlerini, ziyaretçilerini, evdeki faaliyetlerini ve iletişimlerini öğrenmek istediklerini bildirmiştir."

Rapor, MİT ajanının Davranof'un Troçki'yi izleyen kişilerin kimliklerini ve elde edilen bilgileri sormasına başlangıçta itiraz etmesine rağmen, daha sonra bu talebi de kabul ettiğini kaydediyor. Ajanın, Davranof'un kimlik tespiti ve taktiklerini anlamak için kasıtlı olarak bilgi vermesi planlanmıştır.

YENİ BİR AĞIN KEŞFİ

Raporda, Davranof'un Troçki'nin muhafızları arasında bulunan Salih Efendi'nin Troçki ile birlikte Kadıköy'e gitmediğini, Osias Rosenzweig ve Raymond Mouliniere adlı iki yabancının Troçki'yi ziyaret ettiğini belirttiği aktarılıyor. MAH personeli, bu ziyaretçilerin amacının henüz belirlenemediğini, Davranof'a Troçki hakkında bilgi verilerek onun vereceği para ve direktiflerin yeni bir casus şebekesinin ortaya çıkarılmasına yardımcı olacağını düşünüyor.

Raporda şu ifadeler yer alıyor: "Arz eylerim efendim."

Kaynak: AA / Dünya Lev Troçki İstanbul Büyükada Yaşam Dünya
Benzer Videolar