Milton'a hazırlanan ABD'yi yakın geçmişte de büyük kasırgalar vurdu | Dış Haberler

Bu yıl "oldukça aktif" geçeceği öngörülen Atlantik kasırga sezonunun başlamasının ardından, Helene'nin yol açtığı hasarı henüz atlatamayan ve bu kez de Milton ile büyük bir sınav vermeye hazırlanan ABD, geçmişte de yıkıcı kasırgaların etkisi altına girdi

ABD'nin kıyı şeridi, 1991-2020 ortalamasının çok üzerinde bir kasırga ve fırtına tehdidiyle karşı karşıya. Bu sezon Atlantik'te oluşacak kasırgaların karaya çıkma ihtimali yüksek.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne (NOAA) göre, kasırga aktivitesi zirvesine eylül ortasında ulaşacak ve kasım sonuna kadar devam edecek.

Eylül sonunda Florida'da karaya çıkan Helene Kasırgası, 4,57 metre yüksekliğinde dev dalgalar ve saatte 225,31 kilometre hızla esen rüzgarlarla büyük bir yıkıma neden oldu. Kasırga ardından Georgia, Carolinas, Tennessee ve Virginia eyaletlerini vurdu.

Milyonlarca kişi elektriksiz kaldı, temel hizmetlere ve yiyecek kaynaklarına erişim engellendi ve 230'dan fazla kişi hayatını kaybetti.

ABD, Helene'nin yol açtığı zararın etkilerini atlatamadan, bu kez de Milton Kasırgası ile karşı karşıya. ABD Ulusal Hava Durumu Servisi (NWS), Meksika Körfezi'nden güçlenerek Florida'ya doğru ilerleyen Milton'un rotasında devam etmesi halinde son 100 yılın "en güçlü" kasırgası olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Ulusal Kasırga Merkezi, saatte yaklaşık 260 kilometre hıza ulaşan Milton'un Florida kıyılarına 5. kategori olarak vurabileceğini açıkladı. Bu, kasırga ölçeğinde en yüksek kategori anlamına geliyor.

ABD Başkanı Joe Biden, "Milton, Florida'yı vuracak son yüzyılın en kötü kasırgası olabilir" dedi.

AA muhabiri, yoğun kasırga sezonunu yaşayan ABD'de son yıllarda meydana gelen kasırgaları ve ülkeye etkilerini inceledi.

1992 ANDREW KASIRGASI

Ağustos 1992'de Florida kıyılarına vuran Andrew Kasırgası, o dönemde ABD'yi etkisi altına alan ve en büyük hasara neden olan kasırga olarak tarihe geçti.

Kasırganın yol açtığı afetlerde 60'tan fazla kişi hayatını kaybetti ve yaklaşık 25 milyar dolarlık zarar meydana geldi.

2005 KATRINA KASIRGASI

Ağustos 2005'te meydana gelen Katrina Kasırgası, özellikle Körfez kıyısındaki New Orleans kentini büyük bir yıkıma uğrattı. Kasırga bazı yerleşim bölgelerini haritadan sildi ve büyük bir yıkım bıraktı.

New Orleans'ın yüzde 80'i sular altında kaldı. Elektrik uzun süre kesintiye uğradı ve on binlerce kişi günlerce kurtarılmayı bekledi.

ABD'yi vuran en ölümcül ve en maliyetli kasırgalardan biri olarak kabul edilen Katrina, yaklaşık 1800 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Kasırganın yol açtığı hasarın maliyeti yaklaşık 180 milyar dolara ulaştı.

2012 SANDY KASIRGASI

Hem Karayipler'i hem de ABD'yi Ekim 2012'de vuran Sandy Kasırgası, dönemin en büyük Atlantik kasırgası olarak kayıtlara geçti.

Kasırga, Karayipler'den Kanada'ya kadar 8 ülkede 254 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu ve yaklaşık 70 milyar dolarlık ekonomik zarara yol açtı.

Sandy, 2012'de ABD'de 24 eyaleti etkisi altına aldı.

2017 HARVEY KASIRGASI

Harvey Kasırgası, Ağustos 2017'de 4. kategori seviyesinde ABD'nin Texas eyaletini vurdu ve 100'den fazla insanın hayatına mal oldu.

Kasırganın yol açtığı sellerde, yalnızca Texas'ta yaklaşık 300 bin yapı ve 500 bin araç zarar gördü. Kasırga ayrıca 6 eyalette 53 hortuma neden oldu.

Harvey'nin ekonomiye etkisinin 150 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor.

2017 IRMA KASIRGASI

ABD, Harvey'nin ardından Eylül 2017'de Irma Kasırgası ile sarsıldı. 5. kategoriye kadar ulaşan kasırgadan Porto Riko, Küba ve Karayipler de etkilendi.

Irma Kasırgası, ABD'de tarihin en geniş çaplı tahliyesine yol açtı. Florida'da nüfusun yaklaşık üçte biri için zorunlu tahliye kararı alındı. North Carolina, South Carolina, Georgia ve Virginia eyaletlerinde de kısmen veya eyalet genelinde acil durum ilan edildi.

Kasırga nedeniyle 134 kişi hayatını kaybetti ve ülkeye yaklaşık 60 milyar dolarlık maliyet getirdiği tahmin ediliyor.

Irma, o dönemde Katrina'dan bu yana ABD'yi vuran en şiddetli kasırga olarak kabul edildi.

2022 IAN KASIRGASI

28 Eylül 2022'de ABD'nin güney kıyılarına 4. kategori seviyesinde ulaşan Ian Kasırgası, 29 Eylül'de South Carolina eyaletini vurduktan sonra Georgia, North Carolina ve Virginia eyaletlerini etkisi altına alan bir tropik yağmur fırtınasına dönüştü.

Florida'da büyük bir yıkım bırakan Ian Kasırgasında yaklaşık 160 kişi hayatını kaybetti. 12 metreye varan kasırga dalgaları, Florida'nın batı kıyısının bazı kısımlarını sular altında bıraktı, evleri ve iş yerlerini tahrip etti ve büyük hasara neden oldu.

Ian Kasırgası, ABD ekonomisinde yaklaşık 110 milyar dolarlık zarara yol açtı.

Milton'ın çarşamba gecesi geç saatlerde veya perşembe sabahı ABD anakarasına ulaşarak, Florida'nın Tampa, Sarasota ve Fort Myers gibi yoğun nüfuslu yerleşim yerlerini etkisi altına alacağı tahmin ediliyor.

Benzer Videolar