Milli İstihbarat Akademisince düzenlenen "Yapay Zeka, Toplum ve Güvenlik Çalıştayı" başladı
Milli İstihbarat Akademisi (MİA) tarafından düzenlenen "Yapay Zeka, Toplum ve Güvenlik Çalıştayı" başladı.
Milli İstihbarat Akademisi (MİA), "Yapay Zeka, Toplum ve Güvenlik Çalıştayı"nı başlattı.
Ankara'da düzenlenen çalıştayın açılış konuşmasını yapan MİA Başkanı Prof. Dr. Talha Köse, yapay zeka gibi kritik konularda disiplinlerarası iş birliği ve etkileşim sağlamayı hedeflediklerini belirtti.
Köse, yapay zekanın stratejik önemine vurgu yaparak, bu tür konuların kapsamlı bir diyalog ortamında ele alınmasının gerekliliğini dile getirdi. Akademik çalışmalarda uzmanlık alanlarına odaklanmanın aksine, çok yönlü bir bakış açısıyla yapay zekanın toplum ve güvenlik üzerindeki etkilerini tartışmanın öneminden bahsetti.
Çalıştayda, yedi farklı çalışma masası kurularak, kamu görevlileri, akademisyenler ve çeşitli disiplinlerden uzmanların etkileşimli bir şekilde fikir alışverişinde bulunmaları sağlanacak. Köse, bu çok yönlü yaklaşımın belirsizliklerin yaşandığı günümüzde, kritik konulara daha nitelikli çözümler üretmeyi hedeflediklerini vurguladı.
MİA'nın vizyonunu, dünya ile entegre, analitik düşünceye sahip bir istihbarat topluluğu oluşturmak olarak açıklayan Köse, bu topluluğun hem bilgi üretimini teşvik edeceğini hem de bu bilginin etkin kullanılmasını sağlayacağını ifade etti.
Sanayi Devrimi'nin toplumları dönüştürdüğü gibi, yapay zekanın da hayatın her alanına etki edeceğini söyleyen Köse, yapay zekanın felsefi ve kültürel boyutlarının da dikkate alınması gerektiğini belirtti. Bu dönüşümün toplumsal ve ekonomik yapıları kökten değiştireceğini ve hazırlıklı olunmayanların bu değişimde geri kalacağını vurguladı.
Küresel güç rekabetinin yeniden şekilleneceğini ve yeni rekabet alanlarının ortaya çıkacağını belirten Köse, veri egemenliği, işlemci gücü ve yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini dile getirdi. Dijital dönüşümün yeni bir ekonomi ve toplum yaratacağını ve bu dönüşüme uyum sağlamanın önemini vurguladı.
Yapay zekanın hayatı kolaylaştırsa da, veri güvenliği, etik ve mahremiyet gibi ciddi tartışmaları da beraberinde getirdiğini belirten Köse, kurumların da bu dönüşüme ayak uydurmasının şart olduğunu söyledi.
Güvenlik ve istihbarat alanlarında yapay zekanın oyun değiştirici bir rol üstlendiğini belirten Köse, MİA'nın yapay zeka alanında uzman yetiştirmeyi ve veriye dayalı stratejik analizler üretmeyi öncelikli hedefleri arasına aldığını açıkladı.
Çalıştayın, yapay zekanın toplum ve güvenlik üzerindeki etkilerine dair farkındalık yaratmasını ve geleceğe yönelik stratejilere katkı sağlamasını hedeflediğini belirten Köse, MİA'nın bu alandaki gelişmeleri yakından takip ettiğini ve Türkiye'nin stratejik bilgi birikimini güçlendirmek için çalıştığını söyledi.
Çalıştayda, Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu "Yapay Zekanın Geleceği ve Toplum" başlıklı bir sunum yaparken, Prof. Dr. Murat Kantarcıoğlu "Bir Memleket Meselesi Olarak Yapay Zeka" konulu bir video mesajı ile katıldı.
Açılış panelinde, MİA Başkanı Prof. Dr. Talha Köse, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürü Sadullah Uzun ve TÜBİTAK Yapay Zeka Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Haklıdır, yapay zekanın getirdiği fırsatlar ve riskleri ele aldı.
Basına kapalı devam eden çalıştayın kalan oturumlarında yapay zeka, toplum ve güvenlik konuları detaylı bir şekilde tartışılacak ve çalıştay yarın tamamlanacaktır.