Mete Atatüre kimdir, kaç yaşında? Mete Atatüre’nin yaptığı çalışmalar neler?
Cambridge Üniversitesi Cavendish Laboratuvarı Başkanı Prof. Dr. Mete Atatüre'nin, kuantum optiği ve teknolojilerindeki çığır açan çalışmalarıyla Rahmi M. Koç Bilim Madalyası'na layık görüldüğü duyuruldu. Bu prestijli ödülün detaylarını ve Atatüre'nin bilim dünyasına yaptığı katkıları sizlerle paylaşıyoruz.
PROF. DR. METE ATATÜRE'NİN ÖNEMLİ ÇALIŞMALARI
Koç Üniversitesi'nin 50 yaş altı bilim insanlarına verdiği Rahmi M. Koç Bilim Madalyası, bu yıl dokuzuncu kez sahibine ulaştı. Fen, Mühendislik ve Tıp Bilimleri ile İdari, Sosyal, İnsani Bilimler ve Hukuk alanlarında dönüşümlü olarak verilen bu önemli ödül, bilimin gelişimini desteklemeyi amaçlıyor. Bu yılki ödülün sahibi, kuantum optik ve teknolojileri alanındaki olağanüstü çalışmalarıyla Prof. Dr. Mete Atatüre oldu.
Atatüre'nin araştırmaları, kuantum sistemlerinin temel prensiplerinin anlaşılmasına ve bu alandaki bilgi birikiminin artmasına büyük katkıda bulunmuştur. Seçici kurul, Atatüre’nin çalışmalarının bilim dünyasında yarattığı etkiyi vurgulayarak ödülü takdim etti.
Ödülün seçici kurulunda; Prof. Dr. Metin Sitti (Koç Üniversitesi) başkanlığında, Prof. Dr. Hatice Altuğ (EPFL), Prof. Dr. Bilge Yıldız (MIT), Prof. Dr. Cezmi A. Akdiş (Zürih Üniversitesi) ve Prof. Dr. Paul Weiss (UCLA) yer aldı.
PROF. DR. METE ATATÜRE HAKKINDA
19 Şubat 1975'te Kayseri'de doğan Mete Atatüre, asker bir baba ve ressam bir annenin çocuğudur. Ankara Gazi Anadolu Lisesi'nden mezun olduktan sonra, Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü'nden (1996) ve daha sonra Boston Üniversitesi Kuantum Görüntüleme Laboratuvarı'ndan doktora derecesi almıştır.
Günümüzde Cambridge Üniversitesi Fizik Bölümü'nde (Cavendish Laboratuvarı) bölüm başkanlığı görevini yürüten Prof. Dr. Atatüre, Kuantum Optik Malzemeler ve Sistemler (QOMS) grubunu yönetiyor. Yaklaşık 30 araştırmacıyla birlikte çalışan Atatüre, Nu Quantum Ltd.'nin kurucu ortağı ve CSO'su olarak da görev yapmaktadır. Işığın doğası üzerine yaptığı kuantum fiziği çalışmalarıyla tanınmaktadır.
ETH Zürih'te (2002-2007) Ataç İmamoğlu ile çalıştıktan sonra, 2007'de Cambridge Üniversitesi'nde öğretim üyesi oldu. Burada kurduğu araştırma grubu ile kuantum fiziği ve geleceğin teknolojileri üzerine çalışmalar yürüterek 2011'de doçent oldu. 2010-2015 yılları arasında Çin Bilim Akademisi'nde bilimsel danışmanlık yaptı ve Institute of Physics (İngiltere) ve Türkiye Bilim Akademisi üyesidir.
Ödülleri:
2020 yılında, kuantum teknolojileri ve yarı iletkenler ile elmastaki kuantum optik fenomenleri üzerine yaptığı öncü çalışmalarıyla Thomas Young Madalyası ve Ödülü'nü kazandı. Bu prestijli ödül, Institute of Physics (IOP) tarafından optik alanındaki olağanüstü katkıları için verilir.
Haberler.com / Sena Demiröz - Gündem Koç Üniversitesi Soğuk Haber Teknoloji Eğitim
```