Meslek Lisesi Öğrencileri Sebze Üreterek Ekonomiye Katkı Sağlıyor

Erzincan'daki Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, okul bahçesinde kurdukları yaklaşık 5 dönümlük tarlada domates ve biber yetiştiriyor.

Öğrenciler, bu uygulama sayesinde hem tarımın inceliklerini öğreniyor hem de yetiştirdikleri organik sebzeleri satarak ek gelir elde ediyor.

2020'de başlayan seracılık ve fide üretimi faaliyeti, okulun Tarım Alanı öğretmenleri ve öğrencileri tarafından gerçekleştiriliyor. 2021'de pandemi nedeniyle uzaktan eğitimin etkisiyle fide üretimi sadece öğretmenler tarafından devam ettirildi.

Sera kapasitesi pandemiye rağmen iki katına çıkarıldı ve 2022'de 90 bin, 2023'te ise 95 bin fide üretimi gerçekleştirildi. Bu yıl ise 110 bin fide üretildi.

Sera'da domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve reyhan, kekik, fesleğen gibi aromatik bitkiler olmak üzere toplam 35 farklı tür fide üretiliyor.

Öğrenciler, kendi yetiştirdikleri domates ve biberleri tarladan hasat ediyor. Üretimde yerel ata tohumları ve yüksek verimli hibrit türler kullanılıyor.

Ata tohumlarının kullanılması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarından daha ucuz, hastalıklara dayanıklı ve çeşitlerinin doğru olması nedeniyle büyük ilgi görüyor.

11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, "Derste öğrendiğimiz teorik bilgileri serada uyguluyoruz. Fidelerimizi kendimiz yetiştiriyor, ilaçlıyor, gübreliyor ve suluyoruz. Ürettiğimiz organik fideleri halkımıza sunuyoruz." dedi.

Okul Müdürü Mustafa Karadaş, "Öğretmenlerimiz ve öğrencilerimizle birlikte tarlamda sebze üretimi yapıyoruz. Ata tohumu kullanmamız ve üretilen fidelerin uygun fiyatlı olması nedeniyle halkımızın talebi oldukça fazla. Üretilen fideler ihtiyaçlı ailelere de ücretsiz olarak dağıtılıyor." şeklinde konuştu.

Tarım Alanı öğretmeni Sibel Muşlu ise, "Öğrencilerimizle yaz stajımızı bu tarlada gerçekleştirdik. Burada uygulamalı olarak bitki bakım ve ekim-dikim işlemlerini öğrettik. Şu anda hasat dönemindeyiz." dedi.

Meslek Lisesi Öğrencileri Sebze Üreterek Ekonomiye Katkı SağlıyorKaynak: İhlas Haber Ajansı / HASAN ÇAKMAK - Yerel

Yerel Haberler Anadolu Lisesi Meslek Lisesi Erzincan Ekonomi Eğitim Yerel Tarım

Benzer Videolar