Memur maaş artışları ve doğum izni için yeni taleplerini açıkladı
Kamu Birliği Konfederasyonu Genel Başkanı Osman Kaya, memurların maaşlarının yetersizliğini ve doğum izinlerinin kısalığını eleştirdi. Kaya, maaş artışının yeniden değerlendirme oranı olan %43.93'e çıkarılmasını ve refah payı verilmesini istedi.
"MEMURLARIN YAŞAM SÜREÇLERİ ZORLAŞIYOR"
Genel merkezde düzenlediği basın açıklamasında Kaya, ocak ayındaki maaş zammının enflasyon farkıyla birlikte %13 civarında olduğunu, ancak bunun yeterli olmadığını vurguladı. Kira artışlarının %60.45, elektrik faturalarının iki katına çıktığını ve vergi, harçlarda da %43.93'lük artış olduğunu belirterek, mevcut zam oranının memurların geçimini sağlamadığını söyledi.
"HAYATİ İHTİYAÇLAR KARŞILANMALI"
Büyük şehirlerde en düşük memur maaşının 39.177 TL olduğunu hatırlatan Kaya, bu rakamın yoksulluk sınırının altında kaldığını ve memurların insan onuruna yakışır bir yaşam sürmelerini engellediğini ifade etti. Memurların rahat nefes alabilmeleri için maaş artışının %43.93'e yükseltilmesi ve refah payı verilmesi gerektiğini tekrarladı.
"DOĞUM İZNİ SÜRELERİ YETERSİZ"
Kaya, Türkiye'deki doğum izinlerinin birçok ülkeye göre yetersiz olduğunu belirterek, çalışan anne ve babaların çocuklarıyla yeterince zaman geçirmelerinin hem fiziksel hem de duygusal sağlıkları için önemli olduğunu dile getirdi. Mevcut doğum izinlerinin ailelere yeterli fırsat tanımadığını ve zorluklar yarattığını kaydetti.
"DOĞUM İZNİNDE ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER GEREKİYOR"
Yetersiz doğum izninin hem aileleri hem de toplumu olumsuz etkilediğini vurgulayan Kaya, doğum öncesi ve sonrası toplam 16 haftalık ücretli iznin 6 aya çıkarılmasını, bebeğin 2 yaşına kadar kısmi çalışma imkanının sağlanmasını talep etti. Bu konuda yetkililerden hızlı ve etkili adımlar atmalarını istedi.
SAĞLIKTA ACİL ATAMA İHTİYACI
Sağlık sektöründeki personel eksikliğine dikkat çeken Kaya, yaklaşık 800 bin sağlık çalışanın atama beklediğini ve bu sayının sürekli arttığını belirtti. Sağlık çalışanlarının önemine vurgu yaparak, 2025 yılında en az 50 bin sağlık çalışanı ataması yapılması gerektiğini ifade etti.
"3+1 SİSTEMİ, AİLELERİ PARÇALIYOR"
3+1 sisteminin memur atamalarını olumsuz etkilediğini ve 300 binden fazla memuru kapsadığını belirten Kaya, bu sistemin aile bütünlüğünü, mahalle ve özlük haklarını olumsuz etkilediğini, ayrıcalığa ve mobbing'e yol açtığını ve psikolojik sorunlara neden olduğunu anlattı. Yapılan anket sonuçlarına göre, 3+1 sisteminin çalışanların %80.7'sinin aile bütünlüğünü etkilediğini, %79.8'inin mahalle ve özlük haklarını etkilediğini, %49.7'sinin ayrıcalığa maruz kaldığını, %68'inin mobbing'e maruz kaldığını ve %30'unun psikolojisinin bozulduğunu belirtti.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi Osman Kaya Politika Ekonomi Sağlık Refah Memur Kamu ```