Mekanik kıyma nedir, nasıl anlaşılır?

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, piyasada tavuk etinden üretilen ve "mekanik kıyma" olarak etiketlenerek satılan hileli et ürünlerine dikkat çekti. Bu ürünlerin yasak olmasına rağmen maliyet düşürmek amacıyla kullanıldığını eleştirdi. Peki mekanik kıyma nedir ve nasıl ayırt edilebilir?

MEKANİK KIYMA NEDİR, NASIL ANLAŞILIR?

Yardımcı, "Piyasada 'mekanik kıyma' adı altında, soya fasulyesiyle karıştırılıp satılan tavuk etinden yapılan kıymalar var. Bu ürünler, tavuk kemiklerinden, kırıntılarından, taşlığından elde ediliyor. Maliyeti düşürmek için kıymaya hile karıştırılmasına gerek yok. Bu ürünlerle ucuza ürün satanlar var" diye belirtti.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın taklit ve tağşiş gıdaları üretenlere yönelik denetimlerinde kırmızı et ürünlerinde, kanatlı eti kullanımının yaygınlaştığı gözlendi. Köfte, kebap, sucuk, pide ve lahmacun harcı gibi et ürünlerinde tavuk eti kullanımı tespit edildi. Ayrıca, sucuk yapımında 'mekanik ayrılmış kanatlı eti' kullanıldığı da belirlendi. Mekanik ayrılmış et kullanımı yasak olmasına rağmen, işletmelerin maliyeti düşürmek için bu yöntemi kullanmaya devam etmeleri, Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı'yı rahatsız etti.

KULLANIMI YASAK

Yardımcı, tavuk, hindi derisi, kanat ucu, boyun, kemik zarı, damar, sinir, kan pıhtısı ve kas gibi elle ayrıştırılamayan parçaların çeşitli makineler aracılığıyla kıymaya dönüştürülmesiyle elde edilen mekanik kıymanın bazı işletmeler tarafından maliyeti düşürmek için tercih edildiğini açıkladı. Yardımcı, şu sözleri ekledi:

"Kasaptan alınan kıymadan korkmayın. Piyasada 'mekanik kıyma' adı altında tavuktan yapılan kıymalar var. Soya fasulyesiyle karıştırılıp satılıyor. Kasap esnafı bunu kullanamaz. Tüketicilerin hazır kıyma satın almaması gerekiyor. Maliyeti düşürmek için kıymaya hile katılmasına gerek yok. Kasaptan eti görüp, makineden çekilerek kıyma alınsın. Hazır kıyma herkese yasak olmalı. Üretim izni veya farklı izinlere sahip yerlerde de yasaklanmalı. Kıyma etten çekilerek alınsın. Tavuk kemiğinden, kırıntılarından, taşlığından yapılan mekanik kıyma var. Bunları kullanıp ucuza ürün satanlar var. Maliyeti düşürmek için bazı firmalar, işletmeler tercih ediyor. Kasaplarda hazır kıyma yasak. Fazla kıyma kullanan işletmeler maliyeti düşürmek için mekanik kıyma kullanıyor."

Benzer Videolar