MEB’in resti çektiği 2 okulla ilgili karar verildi: Türk öğrenci kaydı yapılmayacak
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Charles de Gaulle ve Pierre Loti okullarına yeni Türk öğrenci kaydının durdurulduğunu açıkladı. Bu karar, yasal statü verilmesini öngören bir uluslararası anlaşmanın sonucunu bekliyor. Anlaşmaya varılana kadar, 1 Ocak 2024'ten itibaren bu okulların ana sınıflarına ve ilkokullarının birinci sınıflarına yeni öğrenci alınmayacak. Aynı şekilde, ara sınıflara da yeni nakil öğrenci kabul edilmeyecek.
Bakanlık, Türkiye'de eğitim ve öğretimin Anayasa gereği devlet denetimi altında olduğunu vurguladı. Okul türleri, öğrenci kabul ve kayıtları ise ilgili kanunlarla düzenleniyor. Milli Eğitim Temel Kanunu'nda eğitimde gözetim ve denetim görevinin MEB'e verildiği, İlköğretim ve Eğitim Kanunu'nda ise Türk vatandaşlarının eğitim görmek için Türk ilköğretim okullarını kullanması gerektiği belirtiliyor.
Taliplerinin dikkatine! Bonservisi servet değerinde
Şener Şen'in tiyatro oyununa saldırı! Ara vermek zorunda kaldılar
Icardi Galatasaray'a ihtar çekti: Paramı verin
Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nda özel okulların türleri ve bu okullara kabul edilebilecek öğrenciler belirleniyor. Açıklamada, Türkiye'nin 328 özel milletlerarası okul, azınlık okulu ve yabancılar tarafından açılan okulun faaliyetlerini yasal düzenlemeler çerçevesinde sürdürmesini sağladığı belirtiliyor.
MÜZAKERELERDE UZLAŞILAN NOKTALAR
Bu okulların yasal statüsü olmadan "Türk öğrenci" kabul etmesi nedeniyle kamuoyunda tartışmalar yaşanıyor. Bu konuda ilgili taraflarla yapılan görüşmelerde şu noktalarda uzlaşı sağlandı:
- Fransa'da yaşayan Türk öğrenciler için "Türkçe" öğrenimini de içeren kapsamlı bir eğitim işbirliği anlaşması yapılması yönünde müzakereler devam ediyor.
- Anlaşmaya varılana kadar Charles de Gaulle ve Pierre Loti okullarına yeni Türk öğrenci kaydı yapılmayacak.
- 2024 Ocak ayında mevcut Türk öğrenci listesi ve AEFE tarafından marka verilen okulların bilgileri Bakanlığa teslim edilecek.
- Bu okullar yasal bir statüye kavuşana kadar Türk dili, kültürü, edebiyatı, tarihi ve coğrafya dersleri Bakanlık tarafından görevlendirilecek Türk öğretmenler tarafından verilecek. Okullarda Bakanlık yetkililerinin görevlendirildiği ofisler kurulacak ve eğitim öğretim süreçleri denetlenecek.