Marmara’nın kabusu geri döndü, ‘Acil önlem alınmalı’ uyarısı geldi

Marmara Denizi'nde korkutan müsilaj sorunu tekrar ortaya çıktı. Erdek Körfezi'nde 24 metreye kadar yayılan müsilaj, uzmanları endişelendirdi. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilajın deniz canlılarına ve bölgenin ekonomisine ciddi zararlar verebileceği konusunda uyarıda bulundu ve yetkilileri acil önlemler almaya çağırdı.

Marmara Denizi'nde Yükselen Sıcaklık ve Kirlilik Müsilajı Tetikliyor

23 Ekim 2024'te yapılan dalışta Erdek Körfezi'nde 10 metreden başlayarak 15 metreye kadar müsilaj tespit edildi. Bir gün sonra yapılan incelemeler ise müsilajın 24 metreye kadar yayıldığını gösterdi. Uzmanlar, deniz yüzey sıcaklığının uzun yılların ortalamasından 2 derece daha yüksek olmasını müsilajın artmasında etkili faktörlerden biri olarak görüyor. Ancak, Marmara Denizi'ni müsilajdan kurtarmanın tek yolu, deniz kirliliğini azaltmak. 2021 yılında uygulamaya konulan Marmara Denizi Eylem Planı (MDEP), 22 maddeyle kirlilikle mücadeleyi hedefliyordu. Ne yazık ki, bu planın etkin bir şekilde uygulanmaması, müsilajın tekrar sorun haline gelmesine yol açtı.

Acil Müdahale Zorunlu

Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilajın balıkçılık ve turizm gibi sektörleri olumsuz etkilediğini belirterek, merkezi ve yerel yönetimlerin müsilajın yayılmasını önlemek için hızla harekete geçmesi gerektiğini vurguladı. Gönen, Nilüfer ve Ergene Nehirleri gibi kaynaklardan denize kontrolsüz atılan endüstriyel atıklara son verilmeli, akarsu deşarj limitleri yeniden düzenlenmeli ve denetimler sıklaştırılmalıdır. Marmara Denizi'nin korunması için alınacak önlemler artık acil bir ihtiyaç haline geldi.

Müsilaj: Kirlilik ve Sıcaklığın Birleşik Etkisi

Müsilaj, kirlilik nedeniyle artan azot ve fosforu kullanan alglerin suya salgıladığı yoğun bir polisakkarit yapısından oluşuyor. Bu kümeler denizde kilometrelerce yayılarak, sünger, midye ve mercan gibi deniz canlılarının yaşamlarını tehdit ediyor. Marmara Denizi çevresinde yaşayan 25 milyon kişinin atıklarının yalnızca %55'i arıtılıyor. Geri kalan %45'i ise derin deşarj yoluyla denize veriliyor. Ülkenin yarısından fazlasını kaplayan Marmara Denizi çevresindeki sanayi tesislerinin atıklarının da sadece yarısı arıtılıyor. Tarımsal gübre ve kimyasallar da akarsularla denize taşınıyor ve müsilajı tetikleyen kirlilik yükünü artırıyor.

Marmara'nın kabusu geri döndü, 'Acil önlem alınmalı' uyarısı geldiKaynak: İhlas Haber Ajansı / 3.Sayfa

Marmara Denizi Denizcilik Müsilaj Marmara 3-sayfa Sağlık Tarım Çevre Yaşam Eylül

"
Benzer Videolar