Marmara Fay Hattı: 250 Yıllık Enerji Birikimi ve Olası Deprem Riski

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Marmara Bölgesi'nin deprem riskinin yüksek olduğunu vurgulayarak, 1999 İzmit Depremi ile 1912 Mürefte (Şarköy) depremleri arasındaki fayın henüz kırılmadığını belirtti. Bu fayın her yıl 2,5 santimetre enerji biriktirdiğini ve batıya doğru hareket ettiğini söyleyen Tatar, fayın elastik payı tükendiğinde kırılacağını ve 250 yıllık birikimin büyük bir deprem riski oluşturduğunu ifade etti.

Marmara Belediyeler Birliği 2'nci Meclis Toplantısı'nda konuşan Tatar, 17 Ağustos depreminde demir yolu raylarının bükülmesinin bu fayın hareketliliğinin bir göstergesi olduğunu hatırlattı ve bu fayın kırılması halinde 7.2 ila 7.8 büyüklüğünde bir deprem üretebileceğini söyledi.

'6 ŞUBAT HİÇBİR HATAYI AFFETMEDİ'

Prof. Dr. Tatar, 6 Şubat depremlerinin büyük bir ders olduğunu ve bu depremlerin hiçbir hatayı affetmediğini vurguladı. 77 gün boyunca AFAD Afet Koordinasyon Merkezi'nde görev yaptığını ve o dönemdeki yoğun çalışma temposunu anlatan Tatar, depremlerde yaşanan kayıpların önlenmesi gerektiğini söyledi.

'BURSA, KAYGILANDIĞIM YERLERDEN BİRİSİ'

Bursa'nın deprem riskinin yüksek olduğuna dikkat çeken Tatar, Marmara Bölgesi'nin sadece kuzeyinde değil, güneyinde de aktif faylar bulunduğunu belirtti. Bursa'nın 1855 depreminde yaşadığı büyük yıkımı hatırlatan Tatar, Bursa'nın en çok kaygılandığı yerlerden biri olduğunu ifade etti.

'AFETLERİ ÖNLEYİCİ YATIRIMLARA DAHA FAZLA KAYNAK AYIRMALIYIZ'

Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, deprem riskine karşı önleyici yatırımlara daha fazla kaynak ayrılması gerektiğini söyledi. Bozbey, gelecek nesillere afete hazırlıklı kentler bırakmanın önemli olduğunu vurgulayarak, afetlere karşı hazırlıkların entegre bir şekilde yapılması gerektiğini belirtti.

Bozbey, afetlere karşı ayrılan kaynakların yeterli olmadığını ve bu kaynakların daha etkin kullanılması gerektiğini vurgulayarak, kentlerin afetlere dayanıklı hale getirilmesi için önleyici yatırımlara daha fazla kaynak aktarılması gerektiğini söyledi.

Haber-Kamera: Yiğithan HÜYÜK/BURSA,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Marmara Enerji Güncel Sağlık Deprem Bursa Tatar Dünya AFAD

"
Benzer Videolar