Manisa’da kuruyan Marmara Gölü’nün yerine yeni su kuşu durağı
Manisa'daki Marmara Gölü kuruduktan sonra, bölgedeki su kuşları yeni bir yaşam alanı buldu: Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yakınlarda inşa edilen regülatörün çevresindeki sulak alan.
Salihli ve Gölmarmara ilçeleri arasındaki Marmara Gölü, eskiden alüvyal bir set gölüydü. 1945 yılında DSİ tarafından setlerle çevrilerek rezervuar haline getirildi ve 320 milyon metreküp su kapasitesine ulaştı.
Ancak kuraklık ve kaçak sulamalar nedeniyle gölün su seviyesi her geçen yıl azaldı. Tepeli pelikan, küçük karabatak gibi nesli tehlike altında olan kuş türleri dahil yaklaşık 20 bin su kuşuna ev sahipliği yapan Marmara Gölü, 2017 yılında "Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan" ilan edilmişti. Geçtiğimiz yıllarda ise tamamen kurudu.
Regülatöre Gediz Nehri'nden gelen su, kuşlar için umut oldu. Yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta bulunan DSİ regülatörü, Gediz Nehri'nden gelen suyu tarımsal sulama kanallarına yönlendirmek, yükseltmek ve su akışını düzenlemek amacıyla inşa edildi.
Regülatörün çevresindeki sulak alan, su kuşları için yeni bir yaşam alanı haline geldi. Ahmetli Regülatörü'nün kenarlarında balıkçıl, gri balıkçıl, saksağan, leylek ve kumru gibi kuşlar görülmeye başladı. Marmara Gölü'nde yıllardır yaşayan kuşlar, rotalarını bu yeni sulak alana çevirdi.