Manisa’da 4.500 Yıllık Fosil İnsan Ayak İzi Bulundu

Manisa'nın Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı girişindeki interaktif müzede, 4 bin 200 ila 4 bin 500 yıllık insan ayak izleri sergileniyor. Bu ayak izleri, Demirköprü Barajı inşaatı sırasında 1960'lı yıllarda keşfedildi ve Türkiye'nin ilk ve tek UNESCO sertifikalı jeoparkında yaklaşık bir aydır ziyaretçilere sunuluyor.

Ayak izleri, Salihli ilçesi Sindel Mahallesi yakınlarındaki Sindel Volkan Konisi'nde, volkanın ilk patlamasından hemen sonra oluşmuş. Çocuk, yaşlı ve hayvanlara ait ayak izlerinin yanı sıra, 44-45 numara ayakkabı giyen bir erkeğe ait olduğu düşünülen ayak izleri de bulunuyor.

Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı'nın sorumlu mühendisi Yiğit Karakuzu, ayak izlerinin oluşumu hakkında şunları söyledi: "Bu jeositimiz jeoparkımızın en önemli bilimsel değerlerinden biri. Sindel Volkan Konisi'nin ilk patlaması sırasında volkan külü etrafa saçıldı ve yağmurla birlikte çamura dönüştü. O dönemde bu bölgede yaşayan insanlar, volkana tapıyorlardı ve volkan patladığında korkuyla değil, sakin adımlarla ona doğru yürüdükleri tahmin ediliyor. Ayak izlerinin yönü volkanın aksi yönde değil, volkana doğru. Bulunan ayak izleri, hayvan izleri, kadın, erkek ve çocuklara ait izler dahil olmak üzere çeşitlilik gösteriyor. İkinci bir patlama sonrasında sıcak kül, çamurlaşmış izleri örterek günümüze kadar taşlaşmış halde korunmasını sağladı."

Haber - Kamera: Ersan ERDOĞAN / MANİSA,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kültür Sanat Salihli Unesco Manisa Güncel Çevre Yaşam Kula

"
Benzer Videolar