DOLAR 34,2229 -0.03%
EURO 37,5626 0.14%
ALTIN 2.887,440,63
BITCOIN 2075310-1.92584%
İstanbul
23°

AÇIK

19:58

YATSIYA KALAN SÜRE

Mangal Jeliyle Semaver Tutuşturma Sonucu Oluşan Yangında Vücudunda Yanıklar Oluşan Kişi Tedavi Edildi
42 okunma

Mangal Jeliyle Semaver Tutuşturma Sonucu Oluşan Yangında Vücudunda Yanıklar Oluşan Kişi Tedavi Edildi

ABONE OL
Ağustos 17, 2024 11:45
Mangal Jeliyle Semaver Tutuşturma Sonucu Oluşan Yangında Vücudunda Yanıklar Oluşan Kişi Tedavi Edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bursa’da yaşayan 48 yaşındaki Necdet Özdemir, dağ evinde semaverini mangal jeliyle tutuşturmaya çalışırken yaşanan talihsiz bir kaza sonucu vücudunda ağır yanıklar aldı. 17 Temmuz’da meydana gelen olayda, Özdemir’in kullandığı jel alev aldı ve bidon patladı. Özdemir, alevleri söndürmek için hemen evin önündeki su dolu varile atladı. Vücudunun %38’i 2. ve 3. derece yanıklarla kaplanan Özdemir, Bursa Şehir Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

Yaklaşık 1 ay süren yoğun bir tedavi süreci geçiren Özdemir, doku nakillerinin ardından sağlığına kavuştu ve evde tedavisine devam etmek üzere taburcu edildi.

Olayla ilgili AA muhabirine konuşan Özdemir, mangal jeli kullanırken dikkatsiz davrandığını ve güvenlik önlemlerini ihmal ettiğini belirtti. Özdemir, “Jelin tutuştuğunu fark ettim ama alevleri görmedim. Daha sonra tekrar jel ekledim, ancak gizliden yanmaya devam ediyormuş. Bidon patlayınca vücudumun her tarafı yandı. Neyse ki yanımda bir su dolu varil vardı ve kendimi içine attım” dedi.

Özdemir, hastanede geçirdiği süreçte, mangal jeli nedeniyle benzer vakaların sıklıkla yaşandığını duyduğunu ve bu ürünlerin tehlikelerine dikkat çekti. “Bu jel, 1-2 dakikalık zaman kazandırıyor, ancak riskleri göz önünde bulundurulduğunda buna değmez. En doğal yöntem olan çıra, kozalak, kağıt, karton gibi malzemeleri kullanmak daha güvenli” diye konuşan Özdemir, jellerin kontrollü bir şekilde satılmasını istediğini belirtti.

Bursa Şehir Hastanesi Yanık Merkezi Sorumlusu Opr. Dr. Selma Beyeç de, özellikle ilkbahar ve yaz aylarında mangal jeli yanıkları nedeniyle çok sayıda hastanın merkezlerine başvurduğunu ifade etti. Beyeç, “Bu jeller aslında henüz tutuşmamış malzemelere sıkılmalı. Ancak insanlar söndü sanılan veya hala yanmakta olan malzemelere de sıkıyorlar. Bu jeller, benzin veya tiner gibi alev topu haline gelebilen tehlikeli maddelerdir. Küçük yanıklardan hayatı tehdit edebilecek geniş yanıklara kadar çeşitli yanıklar oluşturabiliyorlar. Çok dikkatli olmak gerekiyor” dedi.

Dr. Beyeç, Necdet Özdemir’in de mangal jeli yanığı nedeniyle hastanede tedavi gördüğünü belirterek, “Kendisi semaveri tutuşturmak için jeli kullanmıştı. Aynı şekilde insanlar, söndü sandıkları kömürün üzerine veya hala yanan kömürün üzerine jeli döküyorlar. Bu da alev topu gibi bir patlamaya yol açıyor. Hastalar için oldukça stresli ve acı veren bir süreç. Tedavileri uzun sürüyor ve hayatı tehdit edebilecek boyutta yanıklara neden olabiliyorlar” diye konuştu.

Kaynak: AA / Sağlık

Ameliyat bursa Olay Güvenlik Sağlık Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.