Maliyeden yıldız futbolculara şok! Vergi kaybı yaşatan 500 sporcu izaha davet edilecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yüksek gelir elde eden ancak gelirini beyan dışı bırakan sporcuları yakın takibe alırken farklı spor dallarında 1900 kişinin...

Gelir İdaresi Başkanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında farklı sektörlere yönelik denetimlerini sürdürüyor. Özellikle spor sektöründe, yüksek gelirli sporcuların beyan dışı ücretleri üzerine odaklanan bir çalışma başlatıldı.

Gelir İdaresi, 2021, 2022 ve 2023 yıllarında futbol, basketbol ve voleybol branşlarında oynayan profesyonel sporcuların kulüplerden aldıkları ücretleri inceledi. Bu incelemelerde, 2021-2023 yıllarında futbolcular tarafından beyan edilmeyen yüksek miktarda gelir tespit edildi. Gelir Vergisi Kanunu'na göre, sporcuların kulüplerinden aldıkları ücretlerden vergi kesintisi yapılması zorunlu. Ancak, bazı sporcuların beyanname vermedikleri veya gelirlerini eksik beyan ettikleri belirlendi.

Gelir İdaresi Başkanlığı, 1900 sporcuyu kapsayan bir analiz gerçekleştirdi. Analiz için kulüp beyanları, sözleşme bilgileri, ulusal ve uluslararası basındaki haberler, ayrıca Kamuyu Aydınlatma Platformuna yapılan transfer bilgileri kullanıldı. Sonuç olarak, 500 sporcunun, aralarında milyon dolarlık kontratlara sahip yıldız oyuncuların da bulunduğu, 5 milyar TL'den fazla gelirini beyan etmediği tespit edildi. Ayrıca 100 sporcu da beyanname verse de gelirlerini eksik bildirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığının beyan dışı bırakılan gelirleri beyan etmeleri için sporcuları izaha davet edeceğini açıkladı. Şimşek, "İzaha davet kapsamında gerekli yükümlülükleri yerine getirmeyen sporculardan ödenmeyen vergi cezalı şekilde talep edilecek." dedi.

Bakan Şimşek, vergide adalet ve verimlilik ilkesi çerçevesinde kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye devam edeceklerini belirterek, "Maliye olarak 'çok kazanan ancak düşük gelir beyan edenlerin' kapısını çalmayı sürdürüyoruz. Yüksek gelir elde eden ve gelirini gizleyenlere yönelik denetim çalışmalarımız devam edecek. Kayıt dışı olandan vergi almak için ne gerekiyorsa yapacağız." diye konuştu.

Benzer Videolar