Lübnan Enformasyon Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Habertürk'e konuştu | Dış Haberler
İsrail-Lübnan hattında artan gerilimin ardından Habertürk TV Güvenlik Politikaları Koordinatörü Çetiner Çetin, Lübnan Enformasyon Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Ziyad el-Mekari ile konuştu. Ateşkes ihtimaline konuşan Mekari, "New York'tan aldığımız haberlere göre, belli bir formül üzerinde çalışılan bir ateşkes için ciddi çabalar var." dedi. İsrail'in Lübnan'da çağrı cihazları ve telsizlere yönelik saldırılarını savaş suçu olarak nitelendirdi
İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları son günlerde yoğunlaşarak bölgedeki gerilimi tırmandırdı. Lübnan Enformasyon Bakanı Ziyad el-Mekari, Habertürk TV'ye İsrail'in saldırıları ve mevcut durum hakkında açıklamalarda bulundu.
Habertürk TV Güvenlik Politikaları Koordinatörü Çetiner Çetin, Bakan el-Mekari'ye İsrail ile Lübnan arasında ateşkes ihtimalinin olup olmadığını sordu. Bakan el-Mekari, New York'tan alınan bilgilere göre ateşkes için ciddi çabaların olduğunu ve bir formül üzerinde çalışıldığını belirtti. ABD Başkanı Biden ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un ortak açıklamasının yanı sıra Lübnan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı'nın bu gelişmeleri takip etmek üzere New York'ta bulunması bu durumu doğruluyor. Bakan el-Mekari, Lübnan'ın savaşı istemediğini ve müzakerelerin başarıya ulaşacağını umduğunu ancak savaşın tarafı olmadıklarını vurguladı.
İsrail'in saldırılarının artık sadece Hizbullah'ı değil, sivilleri de hedef aldığını belirten Çetiner Çetin, Bakan el-Mekari'ye bu durumu bir savaş olarak görüp görmediğini sordu. Bakan el-Mekari, Lübnan'ın savaşta olduğunu, tüm topraklarının hedef alındığını ve binlerce yaralı, yüzlerce şehit ve yüz binlerce yerinden edilmiş insan olduğunu ifade etti. Savaş aylarından beri devam ediyor ve şimdi daha yoğun bir şekilde sürüyor. Bakan el-Mekari, İsrail'in saldırılarının mevcut angajman kurallarını ihlal ettiğini de belirtti.
Çetiner Çetin, İsrail'in saldırıları sonucunda son 72 saatte yarım milyondan fazla insanın Güney Lübnan ve Bekaa bölgesinden kuzeye ve iç bölgelere göç ettiğini hatırlatarak, hükümetin bu göç durumunu yönetebilecek mi sorusunu yöneltti. Bakan el-Mekari, hükümetin yerinden edilenleri barındırmak için aylardır yürürlükte olan bir plana sahip olduğunu ancak durumun aniden gelişmesi nedeniyle bazı zorluklar yaşandığını kabul etti. Şu anda durumun daha iyiye gittiğini ve bu göçün Lübnan genelinde yayılmamasını umduklarını söyledi.
Çetiner Çetin, İsrail'in medya ve sosyal medyayı çok etkin bir şekilde kullandığını belirterek, Lübnan'ın bu durum karşısında nasıl bir tutum sergilediğini sordu. Bakan el-Mekari, teknolojinin insanlığın hizmetinde olması gerektiğini, suçun hizmetinde olmaması gerektiğini söyledi. Beyrut'ta yaşananların, çağrı cihazları ve telsizlerin kullanımı, sivilleri etkileyen bir savaş suçu olduğunu ifade etti. Bakan el-Mekari, sivillerin de bu saldırılarda şehit olduğunu, yüzlerce kişinin uzuvlarını kaybettiğini ve teknolojiyi suç eylemleri için kullanmanın dünyanın tamamı tarafından kınanması gerektiğini vurguladı.
Bakan el-Mekari'ye, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi uluslararası kurumların Lübnan'a yönelik baskılar ve savaş konusundaki tutumlarının nasıl olduğu soruldu. Bakan el-Mekari, Cezayir'de ilgili taraflar ve uluslararası örgütlerle bir kriz masası oluşturulduğunu ve Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve diğer uluslararası kuruluşların Lübnan'daki durumu kontrol altına almak için çeşitli planlar yaptığını belirtti. Bakan el-Mekari, bu kurumların Lübnan hükümetiyle iletişim halinde olduklarını ve kriz sırasında daha aktif hale geldiklerini dile getirdi.
Çetiner Çetin, iç savaş tecrübesi olan Lübnan halkının bu savaş durumuna nasıl baktığını sordu. Bakan el-Mekari, Lübnan halkının bir kısmının savaşa karşı olduğunu ancak bu saldırganlık karşısında dayanışma ve birlik içinde olması gerektiğini söyledi. Bakan el-Mekari, savaş bittikten sonra Lübnan'ın yeniden inşa sürecine hazırlanması gerektiğini ve Türkiye ile ilişkilerinin oldukça iyi olduğunu vurguladı.
Bakan el-Mekari, Türkiye ile iletişim kanallarının açık olduğunu, Beyrut'taki Büyükelçi Barış Ulusoy ile sürekli iletişim halinde olduklarını ve Türkiye iletişim başkanı Prof. Fahrettin Altun'un Lübnan'a özel ilgi gösterdiğini ve destek verdiğini ifade etti. Ayrıca, TİKA'nın Lübnan Televizyonu'na yeni bir stüdyo sağladığını belirtti.