Lazerle "ben" sildirme uygulamaları ölümcül risklere yol açabiliyor

```html

Türk Dermatoloji Derneği'nin Antalya'daki 32. Ulusal Dermatoloji Kongresi'nde yapılan açıklamaya göre, güzellik merkezlerinde yaygın olarak uygulanan lazerle ben silme işlemlerinin melanom riskini artırdığı ve ölümcül olabileceği belirtildi.

Kongrede, dermatoloji alanındaki son gelişmeler, sık rastlanan hastalıklar ve tedavi yöntemleri ele alındı. Türkiye'nin dört bir yanından uzmanların katıldığı kongrenin başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, kamu hastanelerindeki yetersiz muayene sürelerinin (ortalama 5 dakika) bir sorun olduğunu vurguladı.

Sosyal medyada artan "ben silme" reklamlarına dikkat çeken Prof. Dr. Bengü Nisa Akay, bu reklamların çoğunun dermatoloji uzmanı olmayan kişiler tarafından yapıldığını ve işlemlerin genellikle güzellik merkezlerinde gerçekleştirildiğini söyledi. Melanomun her yaşta görülebilen ve ölümcül bir kanser türü olduğunu, erken teşhisin bile uzmanlık gerektirdiğini belirtti.

Prof. Dr. Akay, benlerin yalnızca cerrahi yöntemle çıkarılması gerektiğini, lazer, dondurma veya yakma gibi yöntemlerin uzman onayı olmadan uygulanmaması gerektiğini vurguladı. Hekim olmayan kişilerin bu işlemleri yapmasının yaşamı tehdit eden sonuçlara yol açabileceğine dikkat çekti ve Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda daha sıkı önlemler alması gerektiğini ifade etti.

Hekim dışı kişilerin sosyal medyadaki reklamları nedeniyle herhangi bir yasal yaptırıma tabi tutulmamasının kabul edilemez olduğunu belirten Akay, 26 Kasım'da düzenlenecek ve herkesin katılabileceği ücretsiz bir sempozyumla halka bilgi verileceğini duyurdu. Sempozyuma katılım için "https://forms.gle/RjCUR9B279snwDB38" adresindeki formu doldurmak yeterlidir.

Prof. Dr. Özlem Su Küçük ise jel tırnak ve kalıcı oje uygulamalarının kimyasal maddeler ve ultraviyole ışınlar nedeniyle kontakt egzama gibi deri rahatsızlıklarına ve hatta deri kanseri riskine yol açabileceğine dikkat çekti. Bu uygulamaların, özellikle genç kızlar arasında yaygın olduğunu ve tırnak çevresindeki deride DNA hasarına neden olabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Başak Yalçın, deri kanserinin en büyük sebeplerinden birinin güneş ışınları olduğunu, güneş koruyucu kullanmanın, uygun giysiler giymenin ve ultraviyole indeksini takip etmenin önemini vurguladı. Çocukluk döneminde güneş yanığı geçirme riskinin ileride cilt kanseri riskini %50 artırdığını ve çocukların güneşten korunmasının çok önemli olduğunu belirtti. Ayrıca D vitamini ihtiyacının güneşten değil, ek gıda takviyeleriyle karşılanması gerektiğini açıkladı.

Solaryumların deri kanseri riskini ciddi ölçüde artırdığına ve deri yaşlanmasını hızlandırdığına dikkat çeken Yalçın, solaryumların yasaklanması gerektiğini savundu. Solaryum reklamlarında D vitamini üretimine dair iddiaların yanlış olduğunu, solaryumlarda kullanılan UVA ışınlarının D vitamini sentezi için gerekli olan UVB ışınlarından farklı olduğunu vurguladı.

```
Benzer Videolar