Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker gönderdiği iddialarının ardından peş peşe açıklamalar | Dış Haberler

Güney Kore, 18 Ekim'de Kuzey Kore'nin Rusya'ya destek olmak amacıyla Ukrayna'ya yaklaşık 10 bin asker göndermeyi planladığını iddia etmiş, NATO Genel Sekreteri Rutte de bu iddiayı henüz doğrulayamadıklarını söylemişti. Bu iddianın ardından Güney Kore'nin de Kuzey'in birliklerini izlemek için Ukrayna'ya personel göndereceği öne sürüldü. ABD Dışişleri Bakanlığı bu iddiaları incelendiklerini ve müttefikleriyle görüştüklerini bildirdi

Güney Kore, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısında Kuzey Kore'nin rolünü incelemek için Ukrayna'ya bir istihbarat ve askeri uzman ekibi göndermeyi düşünüyor.

Güney Koreli bir yetkili, Yonhap'a yaptığı açıklamada, "Rusya'yı desteklemek için görevlendirilen Kuzey Kore özel kuvvetlerinin taktiklerini ve savaş kabiliyetlerini değerlendirmek için Ukrayna'ya personel gönderilmesi olasılığı var" dedi.

Ekibin, Kuzey Kore'nin savaş stratejilerini analiz edebilecek ve hatta ele geçirilen Kuzey Koreli savaşçıları sorgulayabilecek istihbarat uzmanları ve askeri personelden oluşması bekleniyor.

Güney Kore, Kuzey Kore ve Rusya arasında artan askeri işbirliği nedeniyle "önleyici adımlar" atılması gerektiğini belirtmişti. Güney Kore Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Kim Tae-hyo, Kuzey Kore'nin birliklerini derhal geri çekmesi için Pyongyang yönetimine çağrıda bulunmuştu.

KUZEY KORE: CİDDİ SONUÇLARI OLUR

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi Kim Yo-jong, Güney Kore ve Ukrayna'yı sert bir şekilde eleştirerek ülkesine yönelik askeri provokasyonların "ağır sonuçları" olabileceği uyarısında bulundu.

Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı'nın (KCNA) bildirdiğine göre, Kim, Pyongyang'ın Rusya'ya destek vermek için Ukrayna'ya asker gönderdiği iddialarının ardından Seul ve Kiev'i hedef aldı.

Kim, Güney Kore'nin ülkesine insansız hava araçları (İHA) göndermesini "affedilmez bir askeri provokasyon" olarak tanımladı ve "Nükleer silahlara sahip bir devlete karşı yapılan herhangi bir askeri provokasyon, dünyadaki büyük veya küçük hiçbir ülkenin politikacılarının ve askeri uzmanlarının hayal bile edemeyeceği kadar ağır sonuçlara yol açabilir." dedi.

Ukraynalı ve Güney Koreli yetkilileri "deli" olarak nitelendiren Kim, bu ülkelerin nükleer silahlara sahip ülkelere karşı "kontrolsüz ve pervasızca" konuştuğunu iddia etti.

Kim, Kiev ve Seul'ü "ABD tarafından yetiştirilmiş kötü köpekler" olarak nitelendirdi.

Güney Kore'nin gönderdiği İHA'larla ilgili soruşturmanın devam ettiğini belirten Kim, "Misillememizin ve intikamımızın nasıl olacağını kimse bilmiyor" dedi.

ABD: İDDİALARI İNCELİYORUZ

ABD Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kore'nin Rusya'ya destek vermek için Ukrayna'ya asker gönderdiği iddialarını incelediklerini ve konuyu müttefikleriyle görüştüklerini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Patel, Rus kuvvetlerine destek vermek için Kuzey Koreli askerlerin Ukrayna'da savaşa katıldığına dair haberler ve iddialar olduğunu belirtti. "Durumu inceliyoruz. Daha da önemlisi, ortaklarımız ve müttefiklerimizle istişarelerimiz devam ediyor." dedi.

Patel, özellikle NATO üyeleriyle diyaloğun önemini vurgulayarak, "Eğer iddialar doğruysa, Rusya'nın faaliyetlerinin sadece Ukrayna ve Avrupa'nın güvenliğini değil, tüm dünyayı etkilediğini bir kez daha görmüş olacağız." dedi.

Patel, dünyadaki tüm müttefiklerin Rusya'nın eylemlerinin oluşturduğu tehdidin farkında olduğunu belirtti.

"Eğer iddialar doğruysa, bu tehdit edici." diyen Patel, Rusya ve Kuzey Kore arasındaki ilişkilerin yakınlaşmasının Hint-Pasifik bölgesi ve küresel güvenlik için istikrar sağlayıcı bir etken olmadığını belirtti.

Patel, Güney Kore'nin Ukrayna'ya bir istihbarat ve askeri uzman ekibi konuşlandıracağı iddiasıyla ilgili olarak, bunun egemen bir ülkenin vereceği bir karar olduğunu söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Avrupa Birliği (AB) liderleriyle görüşmelerinin ardından Brüksel'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın yaklaşık 10 bin Kuzey Kore askeriyi savaş alanına konuşlandırmaya hazırlandığını söylemişti.

KUZEY KORE'NİN RUSYA'YA ASKER GÖNDERDİĞİ İDDİALARI

Güney Kore, 18 Ekim'de Kuzey Kore'nin Rusya'ya destek vermek için yaklaşık 10 bin askerini Ukrayna'ya göndermeyi planladığını iddia etmişti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, iddiayı henüz doğrulayamadıklarını belirtmişti.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) da Kuzey Kore'nin Rusya'ya destek vermek için Ukrayna'ya asker gönderdiği iddialarını henüz doğrulayamadığını ve incelemelerin devam ettiğini bildirmişti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Kuzey Kore ordusunun Rusya'da olduğu iddiasıyla ilgili bilgilerin çelişkili olduğuna dikkat çekerek, "Çok fazla çelişkili bilgi var. Güney Koreliler bir şeyler söylüyor, ardından Pentagon bu tür açıklamaları doğrulamadıklarını belirtiyor. Muhtemelen buna böyle yaklaşmamız gerekiyor." demişti.

Peskov, Kuzey Kore ordusunun Rusya'da olup olmadığı ve Ukrayna'daki "özel askeri operasyona" katılıp katılmadığı sorusuna, "Bu, özel askeri operasyonun yürütülmesiyle ilgili bir soru. Savunma Bakanlığı ile iletişime geçmeniz gerekiyor." yanıtını vermişti.

*Haberin görselleri Associated Press tarafından servis edilmiştir.

Benzer Videolar