Kütahya’da 5 Bin Yıllık Tarım Ürünleri Bulundu

Kütahya'daki termik santral alanında bulunan bir höyükte yapılan kurtarma kazısı sırasında, yanarak korunmuş hububat taneleri ortaya çıkarıldı. Bu taneler, yaklaşık 5 bin yıl öncesine ait ve bölgenin tarım ve beslenme alışkanlıkları hakkında önemli bilgiler sağlıyor.

Seyitömer Höyüğü'nün altında bulunan 12 milyon tonluk linyit rezervinin ekonomiye kazandırılması için 1989 yılında başlatılan kazılar, Çelikler Holding sponsorluğunda Kütahya Müzesi Müdürlüğü tarafından Dr. Arkeolog Sevgi Gürdal başkanlığında yürütülüyor. Kazılar, mayısta başlamış olup 25 uzman personel ve 50 işçiden oluşan bir ekiple devam ediyor.

Bu yılki kazılar, Orta Tunç Çağı ve Erken Tunç Çağı tabakalarında yoğunlaşmış durumda. Özellikle Erken Tunç Çağı'nın en erken tabakalarına odaklanılarak höyüğün ilk yerleşimlerine dair bilgiler toplanıyor. Kazılar sırasında höyüğün mimarisi, günlük yaşam ve tarım ürünleriyle ilgili çeşitli bulgular elde edildi.

Kazı çalışmaları sırasında birbirine bitişik iki odadan oluşan dikdörtgen planlı evler bulundu. Bu evlerde ilginç bir şekilde, üst tabakalarda ortak duvarlar kullanılırken, alt tabakalarda her evin kendi duvarı bulunuyor. Bu durum, zamanla yerleşim düzeninin değiştiğini gösteriyor.

Evlerin fırınları, ocakları ve çeşitli tezgahları gibi iç donanımları da ortaya çıkarıldı. Ayrıca, çanak, çömlek, maşrapa gibi mutfak eşyaları, kaşıklar, ağırlıklar ve kaplar gibi günlük yaşamla ilgili buluntular da bulundu. Bu buluntular, mekanların sadece ev olarak değil, atölye olarak da kullanıldığını kanıtlıyor.

Kazılar sırasında 5 bin yıllık haşhaş ve nohutlar gibi tarım ürünleri de gün yüzüne çıkarıldı. Bu buluntular, bölgenin tarım ve beslenme alışkanlıkları hakkında değerli bilgiler sunuyor. Özellikle nohut, Tavşanlı ilçesinin leblebiyle ünlü olması nedeniyle önem taşıyor. Haşhaş ise, Kütahya ve Afyonkarahisar bölgesi için ekonomik değere sahip olan ve günümüzde de gıda ve ilaç sanayinde kullanılan bir ürün.

Haşhaş ve nohutlar, yapıların kiler kısmında sıralanmış halde bulundu. Yapılar yangın geçirdiği için, karbonlaşmadan dolayı bu buluntular günümüze kadar ulaşabilmiş. Bu, yaklaşık 5 bin yıl önce bu bölgede haşhaş ve nohuda verilen önemi gösteriyor.

Seyitömer Höyüğü, milattan önce 3000'li yıllara uzanan bir geçmişe sahip. Kütahya il merkezine 26 kilometre uzaklıkta, Çelikler Seyitömer Elektrik Üretim AŞ. çalışma alanında bulunuyor. Höyük, 1989 yılında Eskişehir Müzesi Müdürlüğü tarafından kurtarma kazısına alınmış ve 1990-1995 yıllarında Afyonkarahisar Müzesi Müdürlüğü tarafından kazılmış.

2006 yılında Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü ile Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) arasında imzalanan protokol doğrultusunda kazılar, Kütahya DPÜ Arkeoloji Bölümüne devredildi. Kazı çalışmaları, 2014 yılına kadar devam etti ve 17 binden fazla eser Müze Müdürlüğüne teslim edildi. 2019 yılından beri ise kurtarma kazıları Kütahya Müzesi Müdürlüğü tarafından yürütülüyor.

Kütahya'da 5 Bin Yıllık Tarım Ürünleri BulunduKaynak: AA / Muharrem Cin - Kültür Sanat Yerel Haberler Kültür Sanat Seyitömer Ekonomi Yaşam Mimar Tarım"
Benzer Videolar