Kültepe Kaniş Karum Ören Yeri’nde 4.200 Yıl Önceki Yangının Kalıntıları Ortaya Çıkarıldı

Kayseri'nin 6 bin yıllık Kültepe Kaniş Karum Ören Yeri'nde yapılan kazılar, Erken Tunç Çağı'na ait bir sarayın kalıntılarını gün yüzüne çıkardı. Yaklaşık 4 bin 200 yıl önce yaşanan bir yangında yok olan sarayın 20'ye yakın odası, kazı çalışmalarıyla ortaya çıkarıldı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, sarayın odalarının yangında ciddi hasar gördüğünü ve bu nedenle terk edildiğini belirtti.

Ancak, Prof. Dr. Kulakoğlu, daha sonra bu yapının farklı amaçlarla tekrar kullanıldığını ifade etti. Kalın duvarlı sarayın üstüne daha ince duvarlı yapılar eklenerek depo olarak kullanıldığı düşünülüyor.

Anadolu'nun ilk yazılı tabletlerinin bulunduğu Kültepe Kaniş Karum Ören Yeri, Kayseri'nin 24 kilometre uzağında yer alıyor. Höyük ve çevresindeki karumdan oluşan ören yerinde, yönetim binaları, saray, dini yapılar, ev, dükkan ve atölye kalıntıları bulunuyor. 1948'den beri süren kazılar, Kültepe'yi önemli bir turizm merkezi haline getiriyor.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, Kültepe'deki çalışmalarıyla Asurlu tüccarların Anadolu'ya gelmeden önceki dönemi araştırmayı amaçladıklarını söyledi. Daha önceki yaygın görüşün aksine, Asurlu tüccarlar gelmeden önce Anadolu'da güçlü bir merkezi krallık ya da otorite olmadığını, daha küçük şehir beylikleri ve orduların bulunduğunu belirtti.

2010'da başlayan kazılarda ortaya çıkarılan büyük binanın sadece dörtte birlik kısmı gün yüzüne çıkarılmış durumda. Prof. Dr. Kulakoğlu, binanın planını tam olarak ortaya çıkarmak için çalıştıklarını vurguladı.

Prof. Dr. Kulakoğlu, Kültepe'deki yapının büyük bir yangın sonucu yıkıldığını ve bu yangının neredeyse tüm binaları yok ettiğini ifade etti. Yangın, 4 bin 200 yıl önceki krallığın sonunu getirdiğini ve yeni bir yönetimin kurulamadığını söyledi.

Prof. Dr. Kulakoğlu, sarayın odalarının neredeyse tamamının yangında ciddi hasar gördüğünü belirtti. Duvarların yüksek ısıdan dolayı neredeyse cama dönüştüğünü ve taşların eridiğini söyledi. Yangından önceki dönemle ilgili bilgiler elde etmek için, odalarda bulunan kömür, tohum ve kemik gibi organik maddelerin analizlerini yaptıklarını belirtti.

Haber-Kamera: Olcay DÜZGÜN-Samed Aydın SUN/KAYSERİ,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Kültür Sanat Kayseri Turizm Saray

"
Benzer Videolar