Küçükçekmece’de Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı Toplantısı Gerçekleştirildi

Küçükçekmece Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü ile İstanbul Enerji A.Ş.'nin iş birliğiyle gerçekleştirilen 'Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı (SECAP) Kapanış Toplantısı', Küçükçekmece Belediye Binası'nda düzenlendi. Toplantıda, Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, iklim değişikliğiyle mücadelede yerel yönetimlerin önemine dikkat çekerek, bu konuda bağımsız bir yönetimin mümkün olmadığını vurguladı.

Toplantıya, İstanbul Enerji A.Ş. Genel Müdürü Dr. Yüksel Yalçın, Yıldız Teknik Üniversitesi Şehir Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Kurtarır, Küçükçekmece Belediyesi Başkan Yardımcıları, meclis üyeleri, birim müdürleri ve muhtarlar katıldı. Programın sonunda, Belediye Başkanı Kemal Çebi, Yüksel Yalçın ve Erhan Kurtarır'a tablo ve kitap takdim etti.

Çebi, konuşmasında gelecek nesillere çevre dostu ve yaşanabilir bir Küçükçekmece bırakma hedefiyle çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Nisan 2022'de Küresel Belediye Başkanları İklim ve Enerji Sözleşmesi'ne imza atarak, yüzde 40 emisyon azaltım taahhüdünde bulunduklarını hatırlatan Çebi, Kasım 2023'te meclis onayına sunulan Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı'nın (SECAP) hazırlanmasında belediyenin tüm birimlerinin, bağlı kuruluşlarının, kamu kurumlarının, ilçe belediyelerinin, sivil toplum kuruluşlarının ve akademisyenlerin önemli katkılar sunduğunu dile getirdi.

İstanbul Enerji A.Ş. Genel Müdürü Dr. Yüksel Yalçın, 2050 yılında karbon nötr bir Küçükçekmece hedeflediklerini açıklayarak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin enerji tüketiminin yüzde 60'ından fazlasını yenilenebilir enerjiden sağladığını ve 2030 yılında kendi enerjisini üretebilen bir belediye yaratmayı hedeflediklerini belirtti. Küçükçekmece Belediyesi ile yapılan görüşmeler sonucunda 2023 yılında hazırlanan Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı'nın 2030 yılında yüzde 40 oranında karbon emisyonunu azaltmayı, 2050 yılında ise karbon nötr bir Küçükçekmece yaratmayı hedeflediğini ifade etti.

Doç. Dr. Erhan Kurtarır, konuşmasında enerji dönüşümü ve yeşil büyüme konusunda ülkenin 2050 yılında net sıfır hedefine ulaşmak için yerel yönetimler ve merkezi yönetimler arasında eşgüdüm sağlanmasının önemine vurgu yaptı. Sivil toplum kuruluşlarının, halkın aktif katılımının, üniversitelerin ve araştırma kurumlarının bu konudaki çalışmalarının çok önemli olduğunu belirterek, bu konunun sadece belediyeleri değil, tüm kuruluşları ilgilendiren bir konu haline geldiğini vurguladı.

Programa katılamayan Batı Balkanlar ve Türkiye'de Belediye Başkanları Sözleşmesi Projesi Türkiye Koordinatörü Daiva Matoniene, gönderdiği videoda Küçükçekmece Belediyesi'ni Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı'nı hazırlamasında attığı büyük adım için kutladı. Bu çalışmanın, Küçükçekmece Belediyesi'nin daha fazla yeşil alanlar sağlayabilmesi, sürdürülebilir hareketlilik ve binalar için yenilenebilir enerji sistemlerinin oluşturulabilmesi, daha yaşanabilir sağlıklı bir çevre için bir yol haritası ve bir kılavuz olduğunu ifade eden Matoniene, Küçükçekmece Belediyesi ekibine ve özellikle güçlü liderliği için Belediye Başkanı Kemal Çebi'ye teşekkürlerini iletti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Küçükçekmece Belediyesi İklim Değişikliği Yerel Yönetim Yüksel Yalçın Kültür Sanat Küçükçekmece Kemal Çebi İstanbul Politika Güncel Enerji Çevre Yaşam

"
Benzer Videolar