Koyulhisar Domatesi: Ata Tohumundan Üretilen Lezzet

Sivas'ın Koyulhisar ilçesinde, geçmişten gelen ata tohumlarından üretilen domates, tüketiciler tarafından yoğun ilgi görüyor.

Koyulhisar domatesi, eşsiz lezzeti ve aromasıyla dikkat çekiyor ve ilçede az sayıda üretici tarafından yetiştiriliyor.

Yukarıkale Mahallesi'nde çiftçilik yapan Mustafa Ergüzel de ata tohumlarından elde ettiği domatesleri yetiştirenlerden biri. Mahallede bu alanda sınırlı sayıda üretici bulunuyor ve Ergüzel yılda yaklaşık 70 ton domates üretiyor. Ürettiği domatesleri Koyulhisar'da ve çevre ilçelerde satışa sunuyor.

Ergüzel ve diğer çiftçiler tarafından üretilen Koyulhisar domatesi, İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlere de gönderiliyor.

45 yaşındaki Mustafa Ergüzel, çocukluğundan beri çiftçilikle uğraşıyor. 2021 yılında Koyulhisar Ziraat Odası'nın başvurusu üzerine Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretle tescillenen Koyulhisar domatesinin diğer domateslerden kolayca ayırt edilebilen bir şekle, tada ve aromaya sahip olduğunu söylüyor.

Koyulhisar domatesinin uzun yıllardır ilçede yetiştirildiğini belirten Ergüzel, kendisinin de babasından devraldığı ata tohumuyla üretim yaptığını ifade ediyor.

“Tohum aşamasında en kaliteli domatesi alırız”

Ergüzel, kullandıkları tohumun en az 100 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu vurguluyor: "Üretimde tohum aşaması çok önemlidir. En kaliteli domatesi seçerek tohumunu alırız. Tohumu yıllarca saklayacağımız için en güzel şekilde alırız."

Koyulhisar domatesinin ince kabuklu ve raf ömrünün kısa olmasından dolayı taze olarak tüketildiğini belirten Ergüzel, "Özellikle Zara tuzu ile tuzlanıp yenirse lezzeti daha da artar." diyor.

“Ata tohumumuza sahip çıkıyoruz”

Ergüzel, 2021 yılında Koyulhisar Ziraat Odası Başkanı Vedat Canan'ın girişimleriyle domatesin coğrafi işaret tescilini aldıklarını hatırlatarak şunları ekliyor: "Domatesimizi markalaştırdık. Özellikle İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanına kolilerle domates gönderiyoruz. Haziran sonlarında seralarda çıkmaya başlıyor, tarlada ise ağustos ayında yetişiyor. Domatesi kasım ayına kadar bulmak mümkün. Sonbahara doğru yeşil olarak topladığımız domatesleri kasalarda beklettikten sonra, kızardıkça pazarda satışa sunuyoruz. Bazı domateslerimizin ağırlığı 2 kilograma kadar çıkabiliyor. Şekilsiz görünseler de çok lezzetliler. Bu domatesin üretimi oldukça zor. Gurbetçiler ata tohumundan üretildiğini bildikleri için Türkiye'nin her yerinden koli koli domates sipariş ediyor. Bu tohumumuz asırlardır var, yıllarca sakladık. Vatanımızın tohumuna orijinal şekliyle sahip çıkıyoruz."

Kaynak: AA / Serhat Zafer - Güncel

sivas

Benzer Videolar