Köy köy dolaşılarak tarifleri hazırlanan yemekler "Gastro İnegöl"de damakları tatlandırıyor
Bursa İnegöl'de belediye tarafından ilçenin lezzetlerini ortaya çıkarmak amacıyla Kovid-19 salgını döneminde kurulan Gastro İnegöl Restoranı, günlük 3-4 bin kişiye geniş menüsüyle hizmet veriyor.
İnegöl Belediyesi, COVID-19 pandemisi sırasında Gastro İnegöl Restoranı'nı kurarak ilçenin zengin mutfak kültürünü sergilemeyi amaçladı. Günlük 3-4 bin kişiye hizmet veren restoran, geniş ve çeşitli bir menü sunuyor.
Belediye Başkanı Alper Taban'ın girişimi ve Balıkesir Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Doğdubay'ın danışmanlığında yürütülen kapsamlı bir araştırma sonucu, İnegöl'ün "göç mutfağı" ortaya çıkarıldı.
Uzun yıllardır göç alan İnegöl'de, 95 kırsal mahallede yaşayanlardan alınan bilgiler, Osmanlı döneminden bu yana süregelen yerel mutfak kültürünü gün yüzüne çıkardı.
Bu çalışma sonucunda, tepsi mantısı, kestaneli kelem sarması, İnegöl bal kabağı humusu, çıbrıkalı peynir ve ıspanaklı ulevak (patatesli kek, Boşnak yemeği), İnegöl simidiyle İnegöl çorbası, kıymalı patatesli Boşnak böreği ve kıymalı pırasalı Arnavut böreği, yumurtalı İnegöl piyazı, İnegöl köftesi, İnegöl büryan (İnegöl mişoriz), kuru erikli yahni, İnegöl tepsi mantısı, sütlü kadayıf ve kabak tatlısı gibi birçok lezzet belgelendi ve restoranın menüsüne eklendi.
Cerrah kuru fasulyesi, mişoriz ve sütlü kadayıf gibi ürünlere coğrafi işaret çalışmaları da yapılırken, 2020 yılında Gastro İnegöl Restoranı hizmete girdi.
Sabah 07.30'da açılan restoranda, günlük değişen menüde klasik Türk yemekleri, Osmanlı mutfağından seçmeler ve İnegöl'e özgü spesiyaller yer alıyor.
Binlerce kişiye hizmet veren Gastro İnegöl'de, deneyimli şefler tarafından hazırlanan taze yemekler, akşam 21.00'e kadar sunuluyor.
Başkan Taban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, restoranın pandemi döneminde başlatılan bir proje olduğunu ve bugünkü başarısından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Kırsal mahalleleri ziyaret ederek yerel halktan bilgiler topladıklarını belirten Taban, akademisyenlerle iş birliği yaparak İnegöl'e özgü lezzetlerin marka tescili için çalıştıklarını belirtti.
Gastro İnegöl'ün, yerel ve geleneksel tatları bir arada sunan özel bir mekan olduğunu vurgulayan Taban, günlük 3-4 bin kişiye hizmet vermenin kendilerini gururlandırdığını söyledi. Klasik bir sosyal tesis anlayışının dışında, yerel mimari ve sunumlarla şehrin mutfak zenginliğini sergilediklerini ekledi.
Başkan Taban, yenilikçi yaklaşımlarıyla İnegöl köftesini çocuklara hamburger şeklinde sunarak sağlıklı beslenme ve gastronomi turizmine katkıda bulunduklarını belirtti. Restoranın kapasitesini artırmak için yeni bir lokasyon arayışında olduklarını ve mevcut alana kış bahçesi eklemeyi planladıklarını duyurdu.
Fiyatların piyasa ortalamasının altında olduğunu ve her kesimden insanın restoranı tercih ettiğini belirten Taban, Gastro İnegöl'ün önemli bir buluşma noktası haline geldiğini ifade etti.
Restoranın baş şefi Ali Müfit Çağlayan, ekibiyle birlikte sürekli olarak yeni tarifler üzerinde çalıştıklarını ve klasik yemeklerin yanı sıra geniş bir yelpazede seçenek sunduklarını belirtti.
Çağlayan, öğlen ve akşam yemeklerinde Osmanlı mutfağından seçme yemekler de dahil olmak üzere 25-30 çeşit yemek hazırladıklarını, sabah servisinin ise öğrenciler ve emekliler tarafından yoğun olarak tercih edildiğini söyledi.
Restoranın müşterilerinden Gültekin Cezayir, Gastro İnegöl'ün İnegöllüler tarafından büyük beğeni gördüğünü, lezzetli yemekleri ve şef Ali Müfit Çağlayan'ın yeteneğiyle kısa sürede popüler bir mekan haline geldiğini dile getirdi.
Kaynak: AA / Mustafa Yılmaz