Konya’nın Hadim İlçesinde Geleneksel Imeceyle Pekmez Üretimi

Konya'nın Hadim ilçesinde bulunan Yağcı Mahallesi sakinleri, 50 yıllık şırahanelerinde ortak bir şekilde pekmez yapıyorlar. Geleneksel yöntemlerle yapılan bu üretim, köyün ortak malı olan ocağın etrafında, tüm mahallelilerin bir araya gelerek imece usulü gerçekleştiriliyor.

Mahalle sakinlerinden Mehmet Karaman, "Yaklaşık bir ton üzümden 200 kilo pekmez elde ediyoruz, yani beş katından bir oranında. Emek yoğun bir süreç. Tüm komşularımızla birlikte çalışarak köyümüzün arazisinde pekmez kaynatıyoruz." şeklinde konuştu.

"Pekmezimizi geleneksel yöntemlerle bin bir emekle üretiyoruz." diyen Karaman, üretimde köylülerin yardımlaşma ve birlikteliğinin önemli olduğunu vurguladı.

Yağcı Mahalle Muhtarı Mehmet Buğdaycı ise şunları söyledi: "Köyümüz tarım ve üretimle geçinen bir yerleşim yeri. Burada yetişen, yöreye özgü üzümlerimizden, geleneksel yöntemlerle gölge kurusu üzümü ve pekmez yapıyoruz. Köyümüze ait 50 yıllık şırahane ve ocağımızda, sezon boyunca mahalleliler bir araya geliyor ve üzümleri ezerek kazanlarda kaynatarak pekmez haline getiriyor. Pekmez kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılıyor, köpükleri ise üretimde emeği geçen komşularımızla köyümüzün çocuklarına ikram ediliyor. Bu lezzet ekonomik olarak kullanılmasa da, üretici için üretim sırasında tükettiği eşsiz bir lezzet. Köyümüze özgü gölge kurusu üzümü ve pekmezimiz, geleneksel yöntemlerle bin bir emekle üretiliyor ve son tüketiciye ulaştırılıyor."

Yerel Haberler Kültür Sanat Ekonomi Tarım Yerel Yaşam Hadim konya

Benzer Videolar