Kızlan Osmanlı Batığı’nda Tarihi Buluntular Ortaya Çıktı

Muğla'nın Datça ilçesi açıklarında gerçekleştirilen Kızlan Osmanlı Batığı kazılarında, Osmanlı İmparatorluğu'nun tarihini aydınlatacak önemli buluntular gün yüzüne çıkarıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından bu heyecan verici keşfi duyurdu. Kazı Başkanı Doç. Dr. Harun Özdaş ise buluntuların denizcilik tarihimize ışık tutacak değerli bilgiler sunacağını vurguladı.

Kızlan Osmanlı Batığı kazıları, Mavi Miras projesi kapsamında Dokuz Eylül Üniversitesi Sualtı Araştırmaları Merkezi (SUDEMER) tarafından yürütülüyor. Bu yıl gerçekleştirilen kazılarda geminin kimliğini ve battığı dönemi belirleyen önemli buluntular elde edildi. Yeniçerilere ait 14 tüfek, 2 bin 500'e yakın kurşun misket ve patlamış top gülleleri, geminin bir çatışmaya maruz kaldığını ortaya koyuyor. Öte yandan, Çin'in İslam pazarları için üretilmiş olduğu düşünülen mavi boyalı porselen kase setleri, geminin özel bir görev ya da diplomatik bir misyon taşıdığını gösteriyor. Porselenlerin paketlenmiş halde bulunması, hediyelik eşya olarak gemide taşındığına işaret ediyor. Kazı alanında ayrıca gemi personel ve askerlerine ait olduğu tahmin edilen pipo, şimşir taraklar, bakır kaplar, seramik testiler ve küpler de bulundu.

KIZLAN BATIĞI, TARİHE GEÇTİ

Özellikle Tunus Djerba bölgesi üretimi seramiklerin varlığı, geminin çıkış noktasının Kuzey Afrika olabileceğini gösteriyor. Kızlan Batığı, Türkiye kara sularında ilk defa Yeniçeri askerlerinin yer aldığı bir Osmanlı gemisine ait kalıntıların ortaya çıkarıldığı kazı olarak tarihe geçti. Geminin sancak bordasından çıkarılan ahşap parçalar, geminin yapım tekniği hakkında önemli bilgiler sunuyor. Tüm bulgular, geminin 17. yüzyılın ikinci yarısında, bir mücadele sonucunda battığını işaret ediyor. Kazı çalışmalarının 2025 yılında tamamlanması planlanıyor ve bu eşsiz keşif, Osmanlı denizcilik tarihine ışık tutacak yeni bilgiler ortaya çıkarması bekleniyor.

'BÜYÜK SÜPRİZLERLE KARŞILAŞTIK'

Dokuz Eylül Üniversitesi SUDEMER Müdürü ve Kızlan Osmanlı Batığı Kazı Başkanı Doç. Dr. Harun Özdaş, batık üzerinde 1 aylık çalışma gerçekleştirdiklerini ve büyük sürprizlerle karşılaştıklarını belirtiyor. 2020 yılında tespit edilen batık üzerinde uzun soluklu çalışmalar yürütüldüğünü belirten Özdaş, bu yıl geminin omurgası ve kaburgalarını açarak ana plana ulaşmayı hedeflediklerini söylüyor. Çalışmalar sonucunda ortaya çıkan heyecan verici buluntular arasında Çin porselenleri ve ambarda istiflenmiş haldeki yeniçeri tüfekleri ön plana çıkıyor.

'GEMİ ÇATIŞMAYA MARUZ KALMIŞ'

Doç. Dr. Özdaş, batık içerisindeki buluntuların başlı başına bir zenginlik gösterdiğini ifade ederek, bu buluntuların 17. yüzyıldaki denizcilik tarihi hakkında önemli bilgiler sağladığını vurguluyor. Türkiye kara sularında ilk defa gerçekleştirilen bir çalışmada geminin yarısından fazlasının bulunduğunu belirten Özdaş, sadece geminin değil, içerisindeki buluntuların da büyük bir zenginlik gösterdiğini belirtiyor. Yeniçeri tüfekleri ve Çin porselenleri, geminin saray erkanı tarafından kullanılmış olabileceğine işaret ediyor. Geminin bir diplomat gemisi olma ihtimali de değerlendiriliyor. Özdaş, geminin çatışmaya maruz kalmış ve Datça kara sularında battığını söylüyor.

'MİLLİ TARİHİMİZ AÇISINDAN TEK ÖRNEK'

Kızlan Osmanlı Batığı Kazı Başkanı Doç. Dr. Harun Özdaş, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle gerçekleştirilen kazının müzeye dönüştürülmesi konusunda düşünceleri olduğunu belirtiyor. Kazıda görev alan tüm ekibin yerli ve milli olduğunun altını çizen Özdaş, kullanılan teknolojinin de aynı şekilde yerli olduğunu belirtiyor. Türk üniversitesinin gerçekleştirdiği en kapsamlı çalışma olduğunu vurgulayan Özdaş, bu kazının milli tarihimiz açısından tek örnek olduğunu ve en kapsamlı Osmanlı batığı kazısı olduğunu belirtiyor. Özdaş, kazının denizcilik tarihimize çok önemli veriler sunacağını söylüyor.

BAKAN SOSYAL MEDYA HESABINDAN PAYLAŞTI

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından buluntularla ilgili bir paylaşım yaparak, Muğla'nın Datça kıyılarında devam eden Kızlan Osmanlı Batığı kazısında tarihe ışık tutacak eşsiz buluntulara ulaşıldığını duyurdu. Yeniçerilere ait tüfekler, kurşun mermiler, patlamış top gülleleri ve ilk günkü haliyle, bazıları paketli halde bulunan Çin porselenleri, geminin bir çatışma sonrası battığını ve diplomatik ya da özel bir görevde olduğunu ortaya koyuyor. Bu önemli keşfin Osmanlı denizcilik tarihine yeni bir sayfa ekleyeceğini belirten Bakan Ersoy, engin mavinin derinliklerinden tarihin derinliklerine açılacak bu özel çalışmada emeği geçen Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Dokuz Eylül Üniversitesi'nden ekiplere teşekkür etti.

Haber : Cavit AKGÜN / MUĞLA, DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kültür Sanat Denizcilik Osmanlı Kültür Güncel Datça Muğla

"
Benzer Videolar