Kıt kanaat geçinen emekliyi isyan ettirecek "Maaşta kesinti" iddiası

Orta Vadeli Program'da sosyal güvenlik sistemini iyileştirmek için atılacak adımlar netleşmeye başladı. 2025-2027 yıllarını kapsayan OVP, Türkiye ekonomisinin üç yıllık yol haritasını çizerken, sosyal güvenlik ve emeklilik düzenlemelerini de ele aldı.

Program, 2025 yılının ikinci çeyreğinde "Sosyal güvenlik sisteminde kişilerin daha uzun süre çalışmaya teşvik edilmesini, hakkaniyeti ve sürdürülebilirliği önceleyen düzenlemeler yapılacağını" belirtmişti. Bu çerçevede, tartışılan düzenlemelerin bazıları da ortaya çıkmaya başladı.

ÇEŞİTLİ ALTERNATİFLER DEĞERLENDİRİLİYOR

Hürriyet'in haberine göre, ekonomi bürokrasisi sosyal güvenlik sistemindeki dengeyi sağlamak için farklı seçenekleri değerlendiriyor. Tartışılan öneriler arasında çalışan emeklilerden genel sağlık sigortası alınması fikri ön plana çıkıyor. Yetkililer, farklı seçeneklerin masada olduğunu doğrularken, belli bir yaştan sonra emekli olup çalışmaya devam edenlerden genel sağlık sigortası primi alınmasının mümkün olabileceğini ifade ettiler.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI KESİNTİSİ ÖNERİSİ

Şu anda emeklilik öncesinde çalışanlardan toplam yüzde 12,5 oranında genel sağlık sigortası primi kesiliyor. Bu primin yüzde 7,5'i işveren payı, yüzde 5'i ise çalışan payı olarak alınıyor. Ancak, emekli olup çalışmaya devam edenlerden sadece sosyal güvenlik destek primi kesiliyor ve ayrıca bir genel sağlık sigortası primi ödemiyorlar. Tartışılan modelde, emekli maaşı alan ve çalışmaya devam edenlerden, belli bir yaşa kadar genel sağlık sigortası primi alınması öneriliyor.

YAŞ SINIRI BELİRSİZ

Yaş sınırı henüz netleşmese de 55-60 yaş gibi bir kriterin gündeme getirildiği belirtiliyor. Ayrıca, genel sağlık sigortası primlerinin hangi maaştan kesileceği ve alınması öngörülen primlerde işçi-işveren dengesinin nasıl olacağı gibi konularda çalışmalar devam ediyor.

Yetkililer, "Sosyal güvenlik sisteminde dengeyi sağlamak ve çalışma hayatındaki yeni yapıya uygun kararlar almak gerekiyor. Bu da seçenekler arasında yer alıyor. Hedefimiz, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğini sağlamak ve çalışma hayatında herkes için adil bir sistem oluşturmaktır. Eğer bu seçenekler benimsenirse, sonrasında yasal düzenleme süreci başlayacaktır" açıklamalarını yaptılar.

Kıt kanaat geçinen emekliyi isyan ettirecek
Benzer Videolar