DOLAR 34,2174 -0.03%
EURO 37,5587 0.17%
ALTIN 2.885,810,58
BITCOIN 2066878-3.01038%
İstanbul
23°

AÇIK

19:58

YATSIYA KALAN SÜRE

Kırklareli’nde Geleneksel Peynir Üretimi Bilimsel Ölçülerle Kayıt Altına Alınıyor
37 okunma

Kırklareli’nde Geleneksel Peynir Üretimi Bilimsel Ölçülerle Kayıt Altına Alınıyor

ABONE OL
Ağustos 17, 2024 10:37
Kırklareli’nde Geleneksel Peynir Üretimi Bilimsel Ölçülerle Kayıt Altına Alınıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kırklareli’nde, özellikle Balkan kökenli köylerde kadınlar tarafından geleneksel yöntemlerle üretilen peynirin tarifi, akademisyenler tarafından bilimsel olarak belgeleniyor.

Kırklareli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda AR-GE İnovasyon ve Girişimcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi, geleneksel süt ürünleri tariflerinin gelecek nesillere aktarılması amacıyla bilimsel bir arşiv oluşturma çalışması başlattı.

Bu çalışma kapsamında, köylüler, akademisyenlerin gözetiminde peynir ürettiler.

“Göz kararı” ve “tutam” ölçülerine dayalı geleneksel yöntemle üretilen peynirde kullanılan malzemelerin miktarları, bilimsel ölçümlerle belirlendi.

“Üretimi artık daha kalıcı hale getiriyoruz”

Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Gıda AR-GE İnovasyon ve Girişimcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hatice Şanlıdere Aloğlu, unutulmaya yüz tutan geleneksel üretim yöntemlerini bilim ışığında kayıt altına aldıklarını belirtti.

Kırklareli Üniversitesi olarak bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacak akademik çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Aloğlu, geleneksel süt ürünleri üretiminin belgelenmesinin önemini vurguladı.

Aloğlu, proje kapsamında köylerde peynir yapan kadınların üniversiteye davet edildiğini ve geleneksel yöntemlerle evlerde üretilen, unutulmaya yüz tutmuş süt ürünleri tariflerinin kaydedildiğini ifade etti.

Peynir üretiminin her aşamasını takip ederek kayıt altına aldıklarını belirten Aloğlu, “göz kararı” ve “tutam” ölçülerini bilimsel olarak ölçerek parametrelerini belirlediklerini açıkladı.

Aloğlu, üretim tariflerini gelecek nesillere aktarmayı hedeflediklerini belirterek, “Köylülerimiz üretim aşamalarında tarifleri ‘göz kararı’ ile yapıyorlar. Örneğin, iki avuç tuz koyuyorlar veya sütün sıcaklığını parmaklarıyla ölçüyorlar. Biz de bu ölçümleri bilimsel olarak belirleyerek üretimi sayısallaştırmış oluyoruz. Bu sayede üretimi daha kalıcı hale getiriyoruz. Bu üretim tariflerini kendi imkanlarıyla yapmak isteyen insanlara da sunmayı hedefliyoruz. Evlerde sütün ısıtılmasının ardından mayalama aşamasında kadınlarımız genellikle parmaklarını sütün içine daldırıyorlar ve sıcaklığını parmaklarının ısısından belirliyorlar. Biz de bu şekilde yapmalarını istedik. Kadınlarımız sütün içine parmaklarını daldırarak ısısını belirledi, ancak biz o sırada termometre ile sıcaklığını ölçerek mayalama sıcaklığını belirlemiş olduk. Süt ürünleri üretim parametrelerini ortaya çıkararak üretimin nasıl, hangi şartlarda ve hangi ölçülerle yapıldığını kayıt altına aldık. Böylece ilimize ait evlerde üretilen süt ürünleri unutulmadan gelecek yıllarda da üretilebilir hale gelecek.” dedi.

Üreticilerden Necibe Çetintaş, Kırklareli Üniversitesinde geleneksel peynir üretimi yaptığını söyledi.

Çetintaş, peynir üretiminde kullanılan malzemelerin ve miktarlarının akademisyenler tarafından takip edildiğini ve sütün kaynatılmasından peynirin salamurasına kadar tüm aşamaları tek tek gerçekleştirdiklerini belirtti.

Çetintaş, köy peyniri üretiminin akademisyenler tarafından ilgiyle karşılanmasından memnuniyet duyduğunu ve köy peynirlerinin daha lezzetli ve doğal olduğunu vurguladı.

Kaynak: AA / Güncel

Kültür Eğitim Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.