Kestros Çeşmesi, 1800 yıllık aradan sonra akmaya başladı
Antalya'nın Aksu ilçesinde bulunan ve Pamfilya bölgesinin başkenti olan Perge Antik Kenti'nde, uzun yıllardır arkeolojik kazılar devam ediyor. 1946'da Prof. Dr. Arif Müfid Mansel tarafından başlatılan bu çalışmalar, Prof. Dr. Jale İnan, Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu ve şu anda Prof. Dr. Şebnem Sedef Çokay Kepçe önderliğinde sürdürülüyor.
1800 Yıllık Susuzluk Son Buldu
Tunç Çağı'nda kurulduğu düşünülen ve Helenistik dönemde zenginliği ve güzelliğiyle tanınan, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Perge'nin görkemli Kestros Çeşmesi, 1800 yıl sonra yeniden suyla buluştu.
Kestros Çeşmesi'nin Yeniden Canlanması
Perge Antik Kenti Kazı Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Aytaç Dönmez, Kestros Çeşmesi'nde yapılan çalışmaları şöyle özetledi: 2022'de yapılan ilk su akıtma denemesi, yapının su akışına dayanıklılığını ve projenin uygulanabilirliğini kanıtladı. Bu yıl, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 'Geleceğe Miras' projesi desteğiyle tamamlanan çalışmalar sonucunda, çeşme tarihi sularına kavuştu.
Eşsiz Bir Mimari Örnek
Dr. Dönmez, Kestros Çeşmesi'nin Perge'nin en özgün yapılarından biri olduğunu vurgulayarak, benzersiz özelliklerine dikkat çekti. Suyun bir havuzdan geçerek kentin kuzey-güney aksındaki caddeleri takip eden ve şehrin dışına kadar uzanan bir kanal sistemi, Roma döneminde benzersiz bir lüks ve ayrıcalık göstergesi. Bu ölçek ve özelliklerde bir kanal sisteminin başka hiçbir Roma kentinde bulunmadığını belirtti.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / HİLAL KARA - Kültür Sanat Kültür Sanat Antalya Turizm Kültür Sanat Çeşme Roma" ```