DOLAR 34,1657 0.08%
EURO 38,2175 -0.21%
ALTIN 2.917,95-0,51
BITCOIN 2240709-0.20407%
İstanbul
23°

AZ BULUTLU

16:18

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Kayseri Cami Kebir’in Kapıları Yenilendi
5 okunma

Kayseri Cami Kebir’in Kapıları Yenilendi

ABONE OL
Eylül 29, 2024 08:57
Kayseri Cami Kebir’in Kapıları Yenilendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kayseri’de Danişmendlilerden kalma Cami Kebir’in kapıları, tarihi dokusuna uygun olarak yenilendi. Ankara Etnografya Müzesi’ndeki aslına uygun olarak restore edilen kapılar, camiye yeni bir görünüm kazandırdı.

Kayseri Cami Kebir Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği ile hayırseverlerin desteğiyle hayata geçirilen proje, tarihi caminin kapılarını yeniden canlandırdı. Proje koordinatörü ve araştırmacı yazar Halit Erkiletlioğlu, Cami Kebir’in Danişmendliler dönemine ait olduğunu ve o zamanlar “Sultan Camii” olarak bilindiğini belirtti.

Erkiletlioğlu, camiye Danişmend Beyi Melik Muhammed Gazi’nin kendi mal varlığını kullanarak, devletten herhangi bir yardım almadan yaptırdığını ifade etti. Caminin yapım tarihinin 1134-1143 yılları arasında olduğunu ve yaklaşık 890 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu vurguladı.

Danişmendli Beyliği Selçuklu’ya geçince camiye Melik Muzaffereddin isimli bir vali atanmış ve vali, zamanla tahrip olan camiyi yenilemiş, minare eklemiş ve kuzeye bir kapı açtırmıştır. Vali, bu kapı için dönemin üslubuna uygun oymalı bir kapı yaptırmıştır. Bu kapı uzun yıllar hizmet verdikten sonra çatlamış ve eskimesi nedeniyle 1920’li yıllarda Ankara Etnografya Müzesi’ne taşınmıştır.

Halit Erkiletlioğlu, Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Mimarlık Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Ömer Devrim Aksoyak ile birlikte Ankara Etnografya Müzesi’ne giderek, kapıyı titizlikle incelediklerini ve ölçülerini aldıklarını belirtti. Modelini ve kilit sistemini tespit ettikten sonra proje hazırladıklarını ifade etti.

Projeyi Vakıflar Bölge Müdürlüğüne sunan Erkiletlioğlu, projenin kabul edildiğini ve Tabiat Varlıkları ve Anıtları Koruma Kurulu’nda da savunduğunu söyledi. Projenin masraflarının hayırsever Ahmet Somdaş tarafından karşılandığını da ekledi.

Caminin üç kapısının da değiştirileceğini belirten Erkiletlioğlu, kapının üzerinde bulunan “Ordu komutanı, vali, büyük vali Muzafferettin, Allah onun hayrını kabul etsin” yazılı kitabeyi birebir işlediklerini ifade etti. Tamamen el işi oyması olan kapılar, Afrika kökenli iroko ağacından yapılmış ve yaklaşık 8 ay süren bir çalışma sonucunda tamamlanmıştır.

Projenin mimari müellifi olan Dr. Öğretim Üyesi Ömer Devrim Aksoyak, Vakıflar Bölge Müdürü Murat Seçilir ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun’a katkılarından dolayı teşekkür etti. Aksoyak, montajı yapılan kapının Ankara’daki kuzey kapısının bir kopyası olduğunu ve caminin diğer kapılarına da benzer şekilde uygulandığını belirtti.

Kayseri Cami Kebir Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği Başkanı Ömer Faruk Çarşıbaşı, en büyük beklentilerinin Ankara Etnografya Müzesi’ndeki orijinal kapının Kayseri’ye getirilerek bir müzede sergilenmesi olduğunu dile getirdi.

Kaynak: AA / Esma Küçükşahin – Güncel

kayseri Ankara Cami

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP