Kalaycılığın Son Temsilcisi: 69 Yıldır Mesleğini Aşk ve Azimle Sürdürüyor
76 yaşındaki Salih Dokuz, Çorum'un Alaca ilçesinde 69 yıldır kalaycılık yaparak, bu geleneksel mesleğin son temsilcilerinden biri olmanın gururunu yaşıyor. Uzun yılların verdiği tecrübeyle, işini ilk günkü heyecanla sürdürüyor.
Alaca'da yaşayan ve 7 yaşında çırak olarak başladığı mesleğini icra eden Salih Usta, ilçede kalan son iki kalaycıdan biri. Yıllarca söndürülmeyen ocağının başında bakır eşyaları özenle kalaylıyor. Yaşına rağmen her gün dükkanını açıp müşterilerine hizmet veren Dokuz, bu meslekle üç çocuğunu yetiştirip evlendirmenin mutluluğunu yaşıyor.
“Bu meslek sayesinde üç evladımı büyüttüm, evlendirdim.”
Ağabeyinin yanında çıraklık yaparak mesleğe atıldığını anlatan Salih Dokuz, “Çıraklık yaparken aynı zamanda okula da gittim. 1968'e kadar ağabeyimin yanında çalıştım. Askerden sonra kalfalık, 10 yıl sonra da ustalık belgesini aldım. O günden bu yana da bu mesleği sürdürüyorum. Ağabeyime minnettarım. Çocuklarım; biri Almanya'da, diğer ikisi de hastanelerde çalışıyorlar.” diye konuştu.
“Mesleğimizin değeri kayboldu, sonumuz geldi.”
Eskiden kalaycılığın çok popüler ve karlı bir iş olduğunu, ancak günümüzde insanların çelik ve porselen gibi malzemelere yöneldiğini dile getiren Salih Usta, şunları söyledi: “Eskiden çok kazanıyorduk. Şimdi ise mesleğimiz neredeyse yok oldu. İlçede sadece iki kalaycı kaldık. Eskiden bu sokaklar kalaycılarla doluydu. Artık insanlar alüminyum, çelenk, porselen tercih ediyor. Kalayın önemi anlaşılmıyor. Oysa en sağlıklısı bakırdır. İnsanlar artık hazır ürünlere yöneliyor, kalay yaptırmak istemiyor. Bizden sonra bu meslek yok olacak. Çırak yetişmiyor. Gençler sadece paraya bakıyor.”
Salih Dokuz, gençlere her ne meslek seçerlerse seçsinler, bir sanat dalı veya zanaatta kendilerini geliştirmelerini tavsiye etti. - ÇORUM
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel Kültür Sanat Ekonomi Yerel Yaşam Alaca