Juan Gabriel Vasquez: Türk ve Kolombiya Edebiyatları Arasında Gizemli Bir İletişim Var

Ünlü Kolombiyalı yazar Juan Gabriel Vasquez, Ankara'daki "Kurmacanın Yeri" başlıklı konferansta, Türkiye ile Latin Amerika kültürü arasında gizemli bir bağ hissettiğini dile getirdi. Ankara Üniversitesi ve Kolombiya'nın Ankara Büyükelçiliği tarafından düzenlenen konferansta konuşan Vasquez, AA muhabirine verdiği röportajda, kurmacanın sosyal medya ve diğer deneyim anlatım biçimlerinin yükselişiyle yerini kaybettiğini belirtti.

Vasquez, romanlara olan ilginin azalmasına dikkat çekerek, romanların taşıdığı gerçeğe olan güvenin sarsıldığını ifade etti. Türk edebiyatıyla güçlü bir bağ hissettiğini vurgulayan yazar, "Hayat hakkında sorduğumuz soruların bir yansıması olan roman yazmada Türk ve Kolombiya toplumu benzer yollar izliyor. Türk edebiyatı, gelenekleri ve romanları bizimkilerle benzerlikler taşıyor," dedi.

Orhan Pamuk'un eserlerinden etkilendiğini belirten Vasquez, Türk edebiyatında kendisine yakın bulduğu ruhlardan bahsetti. "Düşen Şeylerin Gürültüsü" adlı romanıyla kazandığı Uluslararası Alfaguara Edebiyat Ödülü'nün kariyerinde olumlu değişikliklere yol açtığını söyleyen Vasquez, hiçbir ödülün yazarın yalnız başına roman yazma sürecinde yaşadığı zorlukları değiştiremeyeceğini belirtti.

Ödüllerin yazar ile okur kitlesi arasındaki ilişkiyi güçlendirdiğini vurgulayan Vasquez, "Ben hiçbir zaman kendim için yazmadım. Romanlarımı geniş bir okur kitlesine ulaşması amacıyla karmaşık mektuplar olarak yazıyorum. Dolayısıyla daha geniş bir kitleye ulaşmak her zaman olumlu olmuştur," diyerek sözlerini tamamladı.

Juan Gabriel Vasquez Latin Amerika Konferans Kolombiya Edebiyat Türkiye ankara

Benzer Videolar