İzmir’deki Elektrik Çarpması Olayında Bilirkişi Raporu Açıklandı

İzmir'de meydana gelen sağanak sırasında elektrik akımına kapılan ve hayatını kaybeden iki kişiyle ilgili sorumlu kurumların tespiti için yapılan bilirkişi raporu tamamlandı. Raporda, enerji kablosunun yağmur tahliye mazgalının hemen altında bulunduğu, kablo koruyucu borunun bu bölümde olmadığı ve mazgalın kabloya baskı yaparak izolasyonunu bozduğu tespit edildi.

12 Temmuz günü başlayan şiddetli yağış, İzmir'in Bayraklı ilçesinde metrekareye 39,7 kilogram yağış olarak ölçüldü. Bu yoğun yağış nedeniyle kent merkezi bazı cadde ve sokakları suyla doldu, araç sürücüleri ve yayalar zor anlar yaşadı. Demokrasi Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Özge Ceren Deniz ve ikinci el eşya satıcısı İnanç Öktemay, sel sularına kapılan elektrik akımına maruz kaldılar ve hayatlarını kaybettiler.

BİLİRKİŞİ RAPORU: HER İKİ KURUMUN DA İHMALİ OLDUĞU KANAATİNE VARILDI

Bilirkişi ön raporunda, bir besleme devresine ait kablonun mazgalda sıkışması nedeniyle sıcaklığın arttığı ve bu bölümdeki faz toprak arızasının ölümlere neden olduğu belirtildi. Besleme devrelerine ait kabloların zeminden 36 ila 45 santimetre derinlikte olması gerekirken, sıcaklığın olduğu yerde bu derinliğin 15 santimetreye kadar düştüğü, neredeyse mazgalın ulaşılabilirliği seviyesine geldiği tespit edildi. Normalde bu derinliğin 60 ila 80 santimetre olması gerektiği vurgulandı. Raporda, 15 santimetrelik bu küçük derinliğin nedeninin, rögar kapağı bitişiğinden geçen beyaz renkli drenaj borusunun kabloları kapağa doğru genişlemesi ve bu bölümde kablo koruyucu borunun olmaması olduğu, bunun da İZSU uygulamalarının kırılması olduğu belirtildi. Kabloların 36 ve 45 santimetre aralığında derinliğe gömülmüş olması da GDZ Elektrik'in uygulamalarındaki bir eksiklik olduğu kanaatine varıldı.

Olayla ilgili soruşturma kapsamında Gediz Elektrik Genel Müdürü Uğur Yüksel, İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, İZSU Genel Müdür Yardımcısı Serdar Sadi, Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı eski İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu, Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. Metropol Bölge Müdürü Ali Arcan, Gediz Elektrik'ten Dağıtım Sistem İşletme ve Bakım Müdürü Ekrem Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 13 kişi tutuklandı ve 42 kişi hakkında 22,5'ar yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Sanıkların İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmalarına kasım ayında görülecek ikinci duruşmayla devam edilecek.

'MAZGALIN KABLOYA BASKI YAPMASI NEDENİYLE İZOLASYON BOZULMUŞ'

Yargılama sürerken, bir grup avukatın sorumlu kurumların tespiti talebiyle İzmir 7. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurması sonucu yeni bir bilirkişi incelemesi yapıldı. Hazırlanan raporda, enerji kablosunun mazgalın hemen altında bulunduğu, kablo koruyucu borunun bu bölümde iptal edildiği ve mazgalın kabloya baskı yapması nedeniyle izolasyonunun bozulduğu tespit edildi.

Avukatlardan Murat Fatih Ülkü, yazılı bir açıklama yaparak olayın unutulmaya yüz tuttuğunu belirtti. Bilirkişi raporunun dosyaya sunulduğunu bildiren Ülkü, "Enerji kablosunun mazgalın hemen altında bulunduğu, rögar kapağı bitişiğinden geçirilen beyaz renkli drenaj borusunun kabloları kapağa doğru yükseltmesi ve bu bölümde kablo koruyucu borunun bulunmaması nedeniyle, kablo derinliğinin 15 cm civarında olduğu, kablo derinliğinin yeterli olmaması ve kablo koruyucu borunun olmaması nedeniyle mazgalın kabloyu ezerek izolasyon hasarına neden olduğu, buradan elektrik akımının kabloların yeterli derinlikte olmaması nedeni ile meydana geldiği" dedi.

Ülkü, raporda ayrıca "Trafo merkezinden dağıtım panolarına giden enerji kabloların risk yaratıp yaratmadığının tespiti ancak kablo üzerlerinin kazı yapılmak sureti ile açılarak tespit edilebileceği ve bunun da mevcut durumda mümkün olmadığı görüldüğü, bu nedenle trafo merkezinden dağıtım panolarına giden kabloların risk yaratıp yaratmadığı tespit edilememiştir" ifadelerine yer verildiğini belirtti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Doğal Afetler Güvenlik Olaylar 3-sayfa Güncel Enerji Hukuk Dünya Yargı İzmir

"
Benzer Videolar