İzmir’de 5 Bin Yıllık Bronz İğneler Bulundu
İzmir'in Bornova ilçesindeki Yassıtepe Höyüğü'nde yapılan kazılarda, yaklaşık 5 bin yıllık bronz iğneler ve pişmiş toprak ağırşaklar keşfedildi. Bu iğneler, saçı toplamak ve elbiseleri iliklemek için kullanılıyordu. Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin, keşfin, Yassıtepe'nin 5 bin yıl öncesinden itibaren metal işçiliği ve döküm atölyelerine ev sahipliği yaptığını gösterdiğini belirtti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova Belediyesi ve Ege Üniversitesi'nin ortaklaşa yürüttüğü kazılarda, bu yıl bronz iğneler ve pişmiş toprak ağırşaklar keşfedildi. Doç. Dr. Derin, Yassıtepe'nin 5 bin yıl öncesine dayanan ilk kentsel yerleşim alanlarından biri olduğunu ve kazılar sırasında orijinal metal buluntulara rastlandığını vurguladı. Bulunan iğneler saçları toplamak ve elbiseleri iliklemek için kullanılıyordu ve özellikle kadınlar tarafından takılar olarak da kullanılıyordu.
'İĞNELERİN BİR KISMI 5 BİN YILLIK'
Doç. Dr. Derin, Yeşilova kazılarında bulunan sürme kalemlerinin kadınların güzelliklerine önem verdiğini gösterdiğini ve bronz iğnelerin de bu geleneği devam ettirdiğini belirtti. Tuncun, bakırın içine arsenik katılarak sertleştirildiğini ve bu durumun metal işçiliği ve döküm tekniklerine hakim olunduğunu gösterdiğini açıkladı. Bulunan iğnelerin bazıları 5 bin, bazıları ise 4 bin yıllık. Kazılar sırasında pişmiş topraktan yapılmış ve kadınlar tarafından ip yapımında kullanılan ağırşaklar da bulundu. Bu ağırşaklar üzerindeki desenler, bunların takılar olarak da kullanıldığını gösteriyor. Bu ağırşaklar da yaklaşık 5 bin yıllık.
Yeşilova ve Yassıtepe'de daha önce yapılan kazılarda, 9 köy kalıntısı gün yüzüne çıkarılmıştı. Geçmiş kazılarda, binlerce yıl öncesine ait çipura, zehirli vatoz, denizkestanesi, istiridye ve midye gibi birçok kalıntı bulunmuştu.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel